Dzisiaj przygotujemy przepyszny sernik cytrynowy na zimno. To doskonałe połączenie kremowego serka, białej czekolady i orzeźwiającego smaku cytryny. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Składniki
Spód:
- 200 g ciastek
- 80 g roztopionego masła
Masa serowa:
- Sok z 1 cytryny
- 440 g serka śmietankowego
- 120 g masła
- 200 g białej czekolady, rozpuszczonej
- Sok z 1 cytryny
- 100 g śmietanki 33%
Krem cytrynowy:
- Skórka z 1 cytryny
- 190 ml soku z cytryny (3-4 cytryny)
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 190 ml soku z cytryny
- Skórka z 1 cytryny
- 80 g masła
Przygotowanie
Zmiel 200 g ciastek na drobny proszek. Wymieszaj zmielone ciastka z 80 g roztopionego masła, aż masa będzie jednolita. Wyłóż masę do formy o średnicy 18 cm, równomiernie dociskając do dna. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
W misce wymieszaj 440 g serka śmietankowego, 120 g masła, sok z 1 cytryny oraz 100 g śmietanki 33% do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj rozpuszczoną i lekko ostudzoną białą czekoladę do masy serowej. Wymieszaj dokładnie. Wyjmij spód z lodówki i wylej na niego masę serową. Wyrównaj powierzchnię.
Wstaw do lodówki na 30 minut. W misce połącz skórkę z 1 cytryny, 190 ml soku z cytryny, 3 żółtka, 2 jajka, 200 g cukru i 80 g masła. Gotuj mieszaninę w podwójnym bojlerze, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Trwa to około 10-15 minut. Przełóż gotowy krem cytrynowy do miski i schłódź w lodówce przez 3 godziny.
Po schłodzeniu sernika i kremu cytrynowego, nałóż krem cytrynowy na wierzch sernika i równomiernie rozprowadź. Na wierzch możesz zetrzeć skórkę z cytryny dla dodatkowego aromatu i dekoracji. Wyjmij sernik z formy i pokrój na kawałki. Podawaj schłodzony.