Drożdże rozpuść razem z 1 łyżką cukru w ciepłej wodzie, dodaj pół szklanki mąki, wymieszaj i pozostaw na 20-30 min pod przykryciem. Możesz też skorzystać z suchych drożdży. Wtedy wykonanie zaczynu nie jest konieczne, ale sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze. Skórkę z cytryny zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Masło roztop. Mąkę umieść w misce lub na drewnianej stolnicy. Utwórz wgłębienie, w którym umieścisz masło, skórkę z cytryny, cukier, jajka, żółtka, zaczyn. Zagnieć ciasto przez min. 10 min. Ciasto powinno być w miarę gładkie, elastyczne i rozciągliwe. Następnie dodaj rodzynki, owoce i orzechy. Wymieszaj.
Ważne: możesz też dodać inne bakalie lub składniki, na które masz ochotę. Wszystko zależy od Ciebie. Ciasto pozostaw na 1,5 h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie umieść ciasto w naczyniu do pieczenia (forma, tortownica, naczynie żaroodporne) wyłożonym pergaminem (lub papierem do pieczenia) tak, by wypełniło 1/3 objętości naczynia.