Możesz zawinąć słone nadzienie serowe w proste ciasto drożdżowe i zamienić je w wyimaginowane bułeczki. Będą pięknie puszyste i absolutnie pyszne jako przekąska.
Do miski wsyp cukier, drożdże (jeśli nie masz świeżych użyj 7 g suszonych), letnie mleko i wymieszaj. Odstawić na około 10 minut, aż drożdże wyrosną. Do miski wsyp mąkę i sól, dodaj drożdże, wodę i 70 mililitrów oleju. Mieszaj i wyrabiaj ciasto rękami.
Następnie obróć ciasto na wałek, polej resztą oleju i rozwałkuj. Następnie wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i nieklejące. Następnie podzielić na 12 części, uformować z nich bułeczki i ułożyć na naoliwionej bułce. Następnie posmaruj każdą bułkę olejem, przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Serek śmietankowy posolić, jeśli nie jest słony i dodać do niego białko, żółtko zachować na później. Z każdej bułki formujemy pasztecik w kształcie wąskiego prostokąta o długości 30 cm, smarujemy serkiem i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Następnie ułóż bułeczki na wysmarowanej olejem blasze, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Weź koło do pizzy i pokrój bułki na kawałki o długości około 5 centymetrów na blasze do pieczenia. Ubij żółtko z mlekiem i posmaruj nim wierzch ciasta. Można posypać sezamem, ale też gruboziarnistą solą lub np. makiem. Blachę z bułkami wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez 25 minut.