Pyszne wypieki: Tych bułek z ziemniaków nie może zabraknąć na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu.

Bardzo prosty przepis na miękkie i smaczne przekąski, które zrobisz szybko nawet podczas nieoczekiwanej wizyty gości.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 8 g drożdży instant
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oleju
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 100 g sera (Mozzarella + cheddar)

Przygotowanie:

Wsyp mąkę, suszone drożdże i wlej ciepłą wodę do większej miski. Stopniowo dodawać sól i olej. Wlej ciepłe mleko i wymieszaj powstałą mieszaninę.

Dodaj pietruszkę i mieszaj, aż powstanie ciasto. Następnie przykrywamy je na 40 minut. Gotowane ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Następnie włóż je do miski i rozgnieć widelcem.

Do puree ziemniaczanego stopniowo dodawać czarny pieprz, sól i pietruszkę. Składniki dozujemy według gustu.  Posyp serem mozzarella cheddarem. Tak aromatyzowaną mieszankę ugniatamy na gęstą masę. Następnie formujemy z niej średniej wielkości kule, które układamy na blachę do pieczenia.

Ciasto wybieramy z miski, kroimy na kilka części, z których robimy kulki. Następnie zwijamy je na rozmiar mniejszego naleśnika, do którego wkładamy kulkę masy ziemniaczanej. Zawijamy kulkę ziemniaczaną w ciasto.

Naciskamy kulkę rękoma, aby stworzyć naleśnik, który przygotowujemy na talerzu. Posmaruj żółtkiem jajka, posyp serem. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 25 do 30 minut. Piecz i podawaj.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!