Poznaj najlepsze przepisy na potrawy, surówki i przekąski z surowych buraków. Czy wiesz, że w trakcie obróbki termicznej buraki tracą wiele cennych właściwości: Surowe są zdecydowanie zdrowsze.
32
Jakie korzyści zdrowotne niesie jedzenie surowych buraków? Lista jest naprawdę długa:
wspierają układ odpornościowy,
wzmacniają serce,
uszczelniają naczynia krwionośne,
obniżają wysoki poziom szkodliwego cholesterolu,
pomagają regulować ciśnienie krwi,
chronią organizm przed działaniem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem,
odkwaszają organizm,
wspomagają prawidłową pracę wątroby,
działają moczopędnie, co wpływa pozytywnie na pracę nerek,
pomagają zlikwidować zaparcia,
wpływają pozytywnie na wzmocnienie włosów i paznokci oraz dobrą kondycję skóry,
wspomagają pracę krwi,
łagodzą bóle menstruacyjne,
wpływają pozytywnie na wzrok, łagodzi ból i dyskomfort w przypadku zmęczonych oczu,
działają przeciwbólowo,
łagodzą alergie skórne i pokarmowe,
pomagają walczyć z grzybicą,
zwalczają zmęczenie,
uelastyczniają skórę, dzięki czemu mniej widoczne są zmarszczki,