Poznaj najlepsze przepisy na potrawy, surówki i przekąski z surowych buraków. Czy wiesz, że w trakcie obróbki termicznej buraki tracą wiele cennych właściwości: Surowe są zdecydowanie zdrowsze.

Jakie korzyści zdrowotne niesie jedzenie surowych buraków? Lista jest naprawdę długa:

  • wspierają układ odpornościowy,
  • wzmacniają serce,
  • uszczelniają naczynia krwionośne,
  • obniżają wysoki poziom szkodliwego cholesterolu,
  • pomagają regulować ciśnienie krwi,
  • chronią organizm przed działaniem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem,
  • odkwaszają organizm,
  • wspomagają prawidłową pracę wątroby,
  • działają moczopędnie, co wpływa pozytywnie na pracę nerek,
  • pomagają zlikwidować zaparcia,
  • wpływają pozytywnie na wzmocnienie włosów i paznokci oraz dobrą kondycję skóry,
  • wspomagają pracę krwi,
  • łagodzą bóle menstruacyjne,
  • wpływają pozytywnie na wzrok, łagodzi ból i dyskomfort w przypadku zmęczonych oczu,
  • działają przeciwbólowo,
  • łagodzą alergie skórne i pokarmowe,
  • pomagają walczyć z grzybicą,
  • zwalczają zmęczenie,
  • uelastyczniają skórę, dzięki czemu mniej widoczne są zmarszczki,
  • pomocny w chorobach tarczycy.

error: Treść zabezpieczona !!