W kilka minut zrób cudowny chleb z patelni: Szybki i łatwy przepis.
102
Domowy chleb na patelni to świetny sposób na przygotowanie pysznego pieczywa bez użycia piekarnika.
Jego chrupiąca skórka i miękki środek przypadną do gustu każdemu. Aby go przygotować, wystarczy kilka podstawowych składników i zwykła patelnia. Gdy raz spróbujesz tego przepisu, zapomnisz o kupowaniu chleba w sklepie!
Składniki do wykonania domowego chleba na patelni to:
10 gramów soli
500 gramów mąki
Trochę oleju do smażenia
330 mililitrów wody, jeżeli używasz świeżych drożdży
5 gramów suszonych drożdży, lub 15 gramów świeżych
Instrukcje krok po kroku:
W misce wymieszaj mąkę z solą.
Do mąki dodaj suszone drożdże bezpośrednio, a świeże drożdże najpierw rozkrusz, rozpuść w letniej wodzie, a potem dodaj do mąki.
Dokładnie wymieszaj składniki drewnianą łyżką, a następnie zagnieć ciasto rękoma, aż stanie się gładkie i jednolite.
Podziel ciasto na dwie równe części, umieść każdą w osobnej misce i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aby wyrosło.
Patelnię delikatnie wysmaruj olejem. Na patelnię wyłóż jedną część ciasta i smaż pod przykryciem przez 12-15 minut na średnim ogniu.
Po tym czasie odwróć chlebek na drugą stronę i kontynuuj smażenie pod przykryciem.
Powtórz ten proces z drugą połową ciasta.
I gotowe! Ciesz się smakiem domowego chleba, upieczonego na patelni.