Super przepis. Szybkie w wykonaniu ciasteczka z wiśniami – mogę jeść co każdy weekend.
Najlepsze słodycze to te domowej roboty, a do tych najbardziej popularnych na pewno należą różnego rodzaju ciasteczka.
Za zwyczaj są one dość proste w przygotowaniu, wychodzą dużo częściej, niż zwykłe ciasto, a na dodatek przy robieniu jest również sporo zabawy, więc spokojnie możemy je robić wspólnie (rodzinnie, ze znajomymi lub z dziećmi).
Zapach, jaki towarzyszy wypieczonym ciastkom jest niepowtarzalny. Ci szczęśliwcy, którym rodzice piekli ciastka doskonale to wiedzą.
Zapach ten przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Jeszcze bardziej na zmysł smaku i wyobraźni za razem, działają owoce. One również niesamowicie pachną, na dodatek mają soczyste i żywe kolory, nadają ciastkom dodatkowego wymiaru, a poza tym przemycają w swojej słodyczy całą gamę witamin.
Te ciasteczka jeszcze bardziej zdają się „przemycać” witaminy, ponieważ ich nazwa brzmi „Wiśnia pod śniegiem”. I pomimo, że nazwa mogłaby nam się kojarzyć z czymś pracochłonnym, to nic bardziej mylnego – przygotowanie tych ciastek zajmuje jedynie około 30 minut.
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 150g masła
- 3 jajka
- 50 sztuk wydrylowanych wiśni
- 50g dżemu wiśniowego
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę należy przesiać do głębokiej misy, aby upewnić się, że wszelkie zanieczyszczenia czy grudki nie dostaną się do ciastek. Później trzeba dodać cukier puder oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać składniki. Podczas mieszania powoli dodajemy także śmietanę, jajka oraz miękkie lub rozpuszczone i ostudzone masło. Gdy ciasto zaczyna nabierać gęstej konsystencji mieszanie zamieniamy na ugniatanie ręczne.
Dobrze wyrobione ciasto rozwałkowujemy dokładnie starając się, żeby kształt przypominał prostokąt. Dłuższe boki ciasta smarujemy dżemem i wykładamy na nim wiśnie w symetrycznych odstępach.
Całość zwijamy tak, aby powstał długi rulon (zwijamy od posmarowanego dżemem brzegu do posmarowanego dżemem brzegu). Następnie kroimy rulon na kawałki stosując cięcie w odstępach pomiędzy wiśniami.
Ciasteczka wykładamy na blasze z papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut. Musimy się przyglądać, czy ciasto jest zarumienione, ale jeszcze nie zaczyna się przypalać. Gotowe ciasta wyjmujemy, przestudzamy i posypujemy przez małe sitko cukrem pudrem.