Domowe ciastka z twarogiem – Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Domowe ciastka z twarogu – proces przygotowania

Jeśli lubisz ciastka z twarogu, możesz je upiec z prostego ciasta maślanego, które przypomina ciasto francuskie, ale w przeciwieństwie do niego nie składa się. Nasza czytelniczka przekazała nam swój ulubiony przepis.

Ciasto

  • zwykła mąka – 300 gr
  • masło – 250 gr
  • żółtko – 1 szt
  • ocet – 2 łyżki
  • sól – 1 szczypta
  • woda – 7 łyżek

Farsz

  • miękki twaróg – 500 g
  • cukier – do smaku
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • rodzynki – do smaku

Dodatkowo

  • jajko – 1 szt
  • cukier puder – w razie potrzeby
  • cukier waniliowy – w razie potrzeby

Przygotowanie

Do miski wsyp mąkę, miękkie masło, żółtko, ocet, wodę i sól. Zagniataj ciasto rękami, aby było gęste i błyszczące. Następnie zawiń w folię i włóż do lodówki na 12 godzin. Przygotuj nadzienie przed pieczeniem. Miękki twaróg wymieszać z cukrem (ilość zależy od upodobań), cukrem waniliowym, rodzynkami i wszystko dokładnie wymieszać.

Z ciasta rozwałkuj cienki naleśnik i pokrój go na kwadraty, dostosuj rozmiar do tego, jak duże mają być szaliki. Na środek każdego kwadratu nałóż trochę nadzienia, złóż go w trójkąt i dobrze dociśnij łączenia ciasta. Tak przygotowane szale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika.

Piecz je, aż będą różowe. Jeszcze gorące posypać mieszanką cukru pudru i cukru waniliowego. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!