Jeśli lubisz ciastka z twarogu, możesz je upiec z prostego ciasta maślanego, które przypomina ciasto francuskie, ale w przeciwieństwie do niego nie składa się. Nasza czytelniczka przekazała nam swój ulubiony przepis.
Do miski wsyp mąkę, miękkie masło, żółtko, ocet, wodę i sól. Zagniataj ciasto rękami, aby było gęste i błyszczące. Następnie zawiń w folię i włóż do lodówki na 12 godzin. Przygotuj nadzienie przed pieczeniem. Miękki twaróg wymieszać z cukrem (ilość zależy od upodobań), cukrem waniliowym, rodzynkami i wszystko dokładnie wymieszać.
Z ciasta rozwałkuj cienki naleśnik i pokrój go na kwadraty, dostosuj rozmiar do tego, jak duże mają być szaliki. Na środek każdego kwadratu nałóż trochę nadzienia, złóż go w trójkąt i dobrze dociśnij łączenia ciasta. Tak przygotowane szale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika.