Idealne na śniadanie, przekąskę czy deser. Jest pełne błonnika, zdrowych tłuszczów i naturalnej słodyczy z bananów oraz syropu klonowego. Bez dodatku rafinowanego cukru, więc świetnie sprawdzi się dla osób dbających o zdrową dietę. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy na pewno Was zachwyci!
Obierz banany i umieść je w misce. Jeśli nie masz blendera, możesz rozgnieść je widelcem na gładką masę. Dodaj jajka do bananów i dobrze wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj płatki owsiane, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
Dodaj olej słonecznikowy, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy do mokrej mieszanki bananowo-jajecznej. Następnie stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, dokładnie mieszając. Dodaj 50 g kropelek czekoladowych do ciasta i delikatnie wymieszaj. Nasmaruj formę do zapiekania (26 x 9 cm) masłem, aby ciasto nie przywierało.
Przełóż ciasto do formy i posyp wierzch dodatkową ilością kropelek czekoladowych. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-50 minut, aż ciasto będzie dobrze upieczone i złociste na wierzchu. Po upieczeniu, pozostaw ciasto do ostygnięcia w formie, aby łatwiej było je wyjąć.