Smakuje jak sernik, ale jest o wiele łatwiejsze do przygotowania. Co więcej, nie zawiera cukru, oleju ani mąki pszennej! Idealne na zdrowy deser po obiedzie. Zaczynajmy!
Przygotuj 400 g słodzonego jogurtu. Wbij 4 jajka do miski. Dobrze wymieszaj jogurt z jajkami, aż uzyskasz jednolitą masę. Przesiej 40 g mąki kukurydzianej do miski i ponownie dobrze wymieszaj. Dodaj 70 g jagód i delikatnie wymieszaj, aby jagody równomiernie rozłożyły się w cieście. Przygotuj okrągłą formę do ciasta o średnicy 15 cm.
Wlej ciasto do formy i równomiernie rozprowadź. Na wierzchu ciasta dodaj około 20 jagód. Przenieś ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 170°C przez 50-55 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny przed degustacją. Po 2 godzinach wyjmij ciasto z lodówki.
Przełóż je na talerz i pokrój. Ciesz się aromatycznym, kremowym i owocowym smakiem! To jogurtowe ciasto jagodowe jest idealne na deser po obiedzie. Jest łatwe do zrobienia, zdrowe i niskokaloryczne. Pachnie i smakuje niesamowicie!