Odkryj Babci Sposób: Ten Sekret z Ocotem Zmieni Twoje Życie – Niewielu Wie.
166
Przepis na puszyste, miękkie ciasto według receptury babci, które dzieci uwielbiają spożywać na śniadanie lub jako przekąskę. Sekret tej wyjątkowej potrawy leży w dodaniu octu.
Jak przygotować:
Zacznij od wsypania mąki do głębokiej miski.
W drugiej misce, nalej ciepłe mleko, a następnie dodaj cukier i sól. Wbij jajko i dokładnie wszystko wymieszaj trzepaczką.
Do mieszanki mlecznej wsyp drożdże i starannie połącz ze sobą składniki. Następnie, w mące utwórz dołek i do niego wlej przygotowaną mieszankę drożdżową.
Używając szpatułki, połącz składniki, dodaj dwie łyżki mąki, wymieszaj i przełóż ciasto na stół.
Wmasuj miękkie masło w ciasto, a później polej je octem, mieszając kolejny raz.
Posmaruj miskę olejem, umieść w niej ciasto, przykryj folią i ręcznikiem, odstawiając na 30 minut do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta, wypuść z niego powietrze i rozłóż na stole, formując duże koło. Posmaruj ciasto miękkim masłem i złóż na trzy części.
Pokrój ciasto na sześć równych kawałków, zrób z nich rolki i połącz ich końce.
Ułóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią i odstaw na 10 minut.
Po tym czasie, posmaruj wierzch ciasta mieszanką żółtka i mleka, posyp mak, a następnie umieść na blachę w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Pieczenie trwa 30 minut. Po upieczeniu, pozostaw ciasto do ostygnięcia i serwuj.