To przepis, który nie zawiera jaj ani produktów pochodzenia zwierzęcego, a mimo to ciasteczka wychodzą przewiewne, delikatne i miękkie. Idealne na szybki, zdrowy deser!
Obierz jabłka i zetrzyj na grubej tarce. Powinno być około 200 g startego jabłka. Dodaj sok z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. Dodaj 3 łyżki kaszy manny do jabłek i dokładnie wymieszaj. Opłucz rodzynki i dodaj do mieszanki. Włóż mieszankę do lodówki na 1 godzinę. To pozwoli kaszy mannie napęcznieć.
Po godzinie dodaj do mieszanki 30 g masła (lub margaryny roślinnej), 150 g mąki ryżowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Ułóż ciasto na blasze i spłaszcz je do wysokości około 1 cm.
Przed pieczeniem pokrój ciasto na kawałki, aby łatwiej było je podzielić po upieczeniu. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30-40 minut, aż ciasteczka będą złociste i lekko chrupiące na brzegach. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. Podawaj z ulubioną herbatą.