Przepyszne ciasto z jabłkami – Idealne na szybki, zdrowy deser.

Mam dla Was świetną opcję na szybkie, zdrowe ciastko z herbatą.

To przepis, który nie zawiera jaj ani produktów pochodzenia zwierzęcego, a mimo to ciasteczka wychodzą przewiewne, delikatne i miękkie. Idealne na szybki, zdrowy deser!

Składniki:

  • 200 g jabłka (starte na grubej tarce)
  • Sok z cytryny
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 50 g rodzynek (najlepiej ciemnych)
  • 30 g masła (lub margaryny roślinnej)
  • 150 g mąki ryżowej (lub płatków owsianych/otrębów owsianych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Obierz jabłka i zetrzyj na grubej tarce. Powinno być około 200 g startego jabłka. Dodaj sok z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. Dodaj 3 łyżki kaszy manny do jabłek i dokładnie wymieszaj. Opłucz rodzynki i dodaj do mieszanki. Włóż mieszankę do lodówki na 1 godzinę. To pozwoli kaszy mannie napęcznieć.

Po godzinie dodaj do mieszanki 30 g masła (lub margaryny roślinnej), 150 g mąki ryżowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Ułóż ciasto na blasze i spłaszcz je do wysokości około 1 cm.

Przed pieczeniem pokrój ciasto na kawałki, aby łatwiej było je podzielić po upieczeniu. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30-40 minut, aż ciasteczka będą złociste i lekko chrupiące na brzegach. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. Podawaj z ulubioną herbatą.

Smacznego! To ciastko jest idealne dla osób dbających o zdrowie i szukających alternatywy dla tradycyjnych wypieków. Cieszcie się pysznymi i zdrowymi ciasteczkami z herbatą!

error: Treść zabezpieczona !!