Makowiec Abrakadabra – Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Ciasto makowo-mleczne „Abrakadabra” – sposób przygotowania

Nawet niewielka ilość mąki i kilka innych składników może posłużyć do przygotowania wspaniałego miękkiego ciasta. Ciasto makowo-mleczne ucieszy nie tylko oko, ale i kubki smakowe.

Składniki

  • jajka – 5 szt
  • cukier puder – 125 gr
  • mielony mak – 100 g
  • zwykła mąka – 100 gr
  • stopione masło – 125 gr
  • mleko – 500 ml
  • sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Do miski wkładamy żółtka i cukier i ubijamy do powstania piany. Posypać mąką, zmielonym makiem, dodać roztopione masło i mleko i zmiksować na gładką masę. Dodaj szczyptę soli do białek i ubij je na sztywną pianę.

Masę mleczną z makiem wlać do ubitych białek i dokładnie wymieszać, aby ciasto pozostało puszyste. Formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Formę wstawiamy do nagrzanego do 160°C piekarnika i pieczemy ciasto przez około 60 minut. Odstawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!