Pyszny deser, który jest nie tylko łatwy do zrobienia, ale także zdrowy. Przepis.

 

Dzisiaj przygotujemy niesamowicie pyszny deser, który jest nie tylko łatwy do zrobienia, ale także zdrowy.

Wykorzystamy mus jabłkowy, mąkę ryżową i mascarpone, a całość dopełnimy smakiem wiśni. Idealny na każdą okazję! Zapraszam do kuchni!

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 słoik musu jabłkowego dla dzieci
  • Słodzik do smaku (używam stewii)
  • 1 łyżka niesłodzonego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g mąki ryżowej (2,8 uncji)

Na masę serową:

  • 250 g serka mascarpone lub serka śmietankowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • Słodzik do smaku (używam stewii)

Dodatkowo:

  • Mrożone wiśnie
  • Forma do pieczenia o wymiarach 10×15

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj 2 jajka, 1 słoik musu jabłkowego, słodzik do smaku, 1 łyżkę niesłodzonego kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 80 g mąki ryżowej. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. W innej misce wymieszaj 250 g serka mascarpone, 1 jajko, 2 łyżki mleka, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej oraz słodzik do smaku.

Mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia o wymiarach 10×15 wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane ciasto do formy, a następnie równomiernie rozprowadź masę serową na wierzchu. Ułóż mrożone wiśnie na wierzchu masy serowej. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut.

Po upieczeniu pozostaw deser w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Po ostygnięciu deser jest gotowy do podania. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!