Ciasto na blasze z jogurtem i świeżymi owocami – procedura przygotowania
Kiedy jesteś głodny i jest Ci źle. Zachowaj sprawdzony przepis na łatwy i szybki przysmak, który zadowoli Ciebie i Twoje dzieci, lub może być również z powodzeniem wykorzystany do zabawiania gości. Wyjątkowo pyszny biszkopt z jogurtem, uzupełniony kakaową marmoladą i dowolnymi owocami, jednym słowem nigdy Cię nie zawiedzie. W dodatku przygotowanie tego deseru jest bardzo proste i nie potrzeba do niego niczego specjalnego. Prawdopodobnie zawsze możesz znaleźć większość składników w swojej lodówce lub spiżarni w domu.
Składniki
- mąka półgruba – 1 i pół szklanki
- jajka – 6 szt
- cukier – 1 szklanka
- olej – pół szklanki
- pełnotłusty jogurt – 200 g
- skórka z cytryny – 2 łyżeczki
- ciemne kakao w proszku – 1 łyżka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sól – 1 szczypta
- owoce – 500 gr
- cukier puder – do dekoracji
Instrukcja przygotowania
Przed przystąpieniem do przygotowania rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, więc z niczym nie zwlekasz. Wbij sześć jajek do miski, dodaj szczyptę soli i lekko ubij z solą. Stopniowo dodawaj cukier do tej mieszanki i na końcu jogurt.
Cienką strużką wlewać olej do masy cały czas ubijając. Na koniec delikatnie wymieszaj skórkę z cytryny i za pomocą szpatułki lub łyżki wmieszaj półgrubą mąkę do mieszanki, którą wcześniej wymieszałeś z jedną łyżeczką proszku do pieczenia w sąsiedniej misce. W ten sposób uzyskamy ciasto o gąbczastej konsystencji. Ale jeśli jest zbyt miękkie, dodaj trochę mąki.
Ciasto podzielić na dwie połowy. Jedną wlej do przygotowanej tacki, drugą pozostaw na razie w misce i wymieszaj z jedną łyżką holenderskiego kakao. Dobrze wymieszaj mieszaninę, aby uzyskać ciemnobrązową masę.
Ostrożnie wyłóż łyżką ciemne ciasto na jasne ciasto na blasze do pieczenia. Jeśli jesteś kreatywny, możesz tworzyć różne kształty na torcie z brązowego ciasta. Na przykład szachownica lub jeśli jesteś kreatywny, możesz spróbować stworzyć bardziej złożone obrazy.
Na koniec weź owoce i połóż je na wierzchu ciasta. Jeśli używasz kompotu lub mrożonych owoców, ważne jest, aby dokładnie usunąć sok. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 do 40 minut. Po upieczeniu pozwól, aby dobroć ostygła i przenieś ciasto na talerz.