Cytrynowy sernik na zimno – Błyskawicznie znika z talerza.

Dzisiaj przygotujemy przepyszny sernik cytrynowy na zimno. To doskonałe połączenie kremowego serka, białej czekolady i orzeźwiającego smaku cytryny. Zapraszam do wspólnego gotowania!

Składniki

Spód:

  • 200 g ciastek
  • 80 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • Sok z 1 cytryny
  • 440 g serka śmietankowego
  • 120 g masła
  • 200 g białej czekolady, rozpuszczonej
  • Sok z 1 cytryny
  • 100 g śmietanki 33%

Krem cytrynowy:

  • Skórka z 1 cytryny
  • 190 ml soku z cytryny (3-4 cytryny)
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 190 ml soku z cytryny
  • Skórka z 1 cytryny
  • 80 g masła

Przygotowanie

Zmiel 200 g ciastek na drobny proszek. Wymieszaj zmielone ciastka z 80 g roztopionego masła, aż masa będzie jednolita. Wyłóż masę do formy o średnicy 18 cm, równomiernie dociskając do dna. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

W misce wymieszaj 440 g serka śmietankowego, 120 g masła, sok z 1 cytryny oraz 100 g śmietanki 33% do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj rozpuszczoną i lekko ostudzoną białą czekoladę do masy serowej. Wymieszaj dokładnie. Wyjmij spód z lodówki i wylej na niego masę serową. Wyrównaj powierzchnię.

Wstaw do lodówki na 30 minut. W misce połącz skórkę z 1 cytryny, 190 ml soku z cytryny, 3 żółtka, 2 jajka, 200 g cukru i 80 g masła. Gotuj mieszaninę w podwójnym bojlerze, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Trwa to około 10-15 minut. Przełóż gotowy krem cytrynowy do miski i schłódź w lodówce przez 3 godziny.

Po schłodzeniu sernika i kremu cytrynowego, nałóż krem cytrynowy na wierzch sernika i równomiernie rozprowadź. Na wierzch możesz zetrzeć skórkę z cytryny dla dodatkowego aromatu i dekoracji. Wyjmij sernik z formy i pokrój na kawałki. Podawaj schłodzony.

Dziękuję za wspólne gotowanie! Jeśli podobał Ci się przepis, zostaw komentarz. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!