Każde to odkrycie kulinarne: Przekonaj się, jakie są smaczne – Aż 8 niezwykłych przepisów z dynii.
Zanim zdążyliśmy się obrócić, sezonowe letnie warzywa zostały zastąpione jesiennymi. Ponadto teraz śniadania, obiady i kolacje powinny być bardziej sycące, ponieważ organizm potrzebuje siły, by się ogrzać. Proponuję gotować dania z dyni, podczas gdy półki sklepów i targowiska pękają od tych rudych piękności!
Byłam już zmęczona zwykłymi kremowymi zupami, więc postanowiłam poszukać nowych pomysłów u kulinarnego guru. Po spędzonym czasie w internecie zrobiłam listę dań z dyni od Julii Wysockiej, które w tym sezonie koniecznie musisz przygotować. Spróbowałam już połowy i mogę powiedzieć tylko jedno: każde danie to osobne arcydzieło sztuki kulinarnej!
8 przepisów na dania z dynii.
Kurczak zapiekany z sosem dyniowym i pesto
Składniki
- 6 ud z kurczaka
- 0,5 kg dyni
- 2 kromki białego chleba
- 11 ząbków czosnku
- 2 pęczki pietruszki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli morskiej
- 200 g sera pecorino
- 7 orzechów brazylijskich
- 4 gałązki bazylii
Przygotowanie
Dynię opłukać, obrać i pokroić w plasterki. Umieść je w naczyniu do pieczenia. Wciśnij tam 10 ząbków czosnku w całości. Połóż umyte i wysuszone udka z kurczaka na wierzchu warzyw. Posiekaj 1 pęczek pietruszki i wsyp do naczynia. Udka doprawić solą i pieprzem, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25-30 minut.
W międzyczasie przygotujmy sos. Obierz i posiekaj pozostały ząbek czosnku. Zetrzyj ser. Połącz składniki, dodając orzechy, bazylię, pozostałą oliwę z oliwek i pietruszkę oraz kilka łyżek zimnej przegotowanej wody. Zmiel składniki w blenderze.
Pokrój kromki chleba na duże kawałki i ułóż je na gotowym naczyniu wraz z sosem pesto. W razie potrzeby posyp chleb oliwą z oliwek. Wstaw naczynie do piekarnika na kilka minut.
Dynie zapiekane z mięsem, warzywami i serem
Składniki
- 2 dynie
- 150g sera cheddar
- 2 gałązki pietruszki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 0,75 łyżeczki soli morskiej
- 400 g mielonej wołowiny
- 200 g pomidorów w sosie
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 por
- 0,5 łyżeczki kminku
- 1 ząbek czosnku
- 0,25 papryczki chili
- 0,5 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie
Dynie przekroić na pół, usunąć pestki i umieścić w naczyniu do pieczenia. Słone warzywa, zalać 4 łyżkami oliwy z oliwek i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 220 ° C przez 30-40 minut.
W międzyczasie podgrzej 2 łyżki stołowe na patelni oliwy z oliwek z solą, kminkiem, kurkumą i cynamonem. Pokrój białą część pora i podsmaż na oleju i przyprawach, dodając posiekany czosnek i papryczki chili. Dodaj mieloną wołowinę na patelnię i podsmaż.
Gdy mięso mielone jest prawie gotowe, wlej pomidory z sosem. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, do miękkości. Wypełnij dynie nadzieniem, posyp tartym serem i wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Kuskus z dynią, szalotką i korzeniem pietruszki
Składniki
- 200 g kuskusu
- 0,5 dyni
- 5 szt szalotki
- 1 marchewka
- 9 ząbków czosnku
- 1 korzeń pietruszki
- 4 suszone morele
- 3 gałązki mięty
- 400 ml bulionu warzywnego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 laska cynamonu
- 6 szt goździków
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 liście laurowe
- 1 szczypta ziaren kardamonu
- 4 szt anyżu
- 0,25 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka szafranu
Przygotowanie
Dynię, pietruszkę, szalotkę, czosnek obrać i grubo posiekać – wyłożyć na blasze pokrytą folią. Dodaj goździki, sól, liście laurowe, kardamon, cynamon, anyż i kurkumę. Składniki polać oliwą z oliwek i wymieszać. Włożyć do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 10-15 minut.
Do kuskusu dodać szafran, sól i odrobinę oliwy z oliwek, polać wywarem warzywnym i przykryć. Usuń niepotrzebne przyprawy z warzyw: liść laurowy, cynamon i anyż. Dodaj grubo posiekane suszone morele. Przełóż warzywa na kuskus, delikatnie wymieszaj. Udekoruj naczynie miętą.
Zupa krem dyniowy z kawiorem i śmietaną
Składniki
- 300 g dyni
- 3 gałązki tymianku
- 1 łyżka różowego pieprzu
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 150 ml bulionu warzywnego
- 80 ml śmietanki
- 4 łyżki sera topionego
- sól dla smaku
- 4 łyżki czerwonego kawioru
Przygotowanie
Dynię posiekać grubo, doprawić tymiankiem, różowym pieprzem, miodem i oliwą z oliwek. Piec na blasze pokrytej pergaminem w temperaturze 200 ° C przez pół godziny. Przełóż dynię do blendera, dodaj wywar warzywny i miksuj składniki. Wlej śmietanę i ponownie ubij składniki. Zupę przelać do miseczek, udekorować twarogiem i czerwonym kawiorem.
Pierś z kaczki z dynią i pomarańczą
Składniki
- 300 g dyni
- 1 pomarańcza
- 0,5 piersi z kurczaka
- 1 łyżka miodu
- oliwa z oliwek do smaku
- sól dla smaku
- zmielony czarny pieprz do smaku
- tymianek do smaku
- ocet balsamiczny do smaku
Przygotowanie
Dynię obrać i grubo posiekać. Dodaj do tego skórkę pomarańczową. Obierz pomarańczę z resztek skórki, pokrój na kawałki. Wyciśnij pozostały miąższ, podając sok dyni. Dodaj oliwę, sól, pieprz, tymianek, miód i ocet balsamiczny i wymieszaj.
Pierś z kurczaka doprawić solą i pieprzem, naciąć ukośnie na skórze. Pierś z dyni włożyć do grilla lub naczynia do pieczenia i polać pozostałą marynatą. Gotuj najpierw w 200 ° C przez około 10 minut, następnie gotuj w 180 ° C przez kolejne 13 minut. Połóż pomarańczowe kawałki na wierzchu kaczki i warzyw i piecz w piekarniku przez kolejne 5 minut.
Ryż z pieczoną dynią, kukurydzą i chili
Składniki
- 200 g brązowego i czerwonego ryżu
- 1 dynia
- 0,5 zielonego chili
- 1 kolba kukurydzy
- 0,5 czerwonego chili
- 1 garść pestek dyni
- 3 łodygi zielonej cebuli
- 1 limonka
- 4 gałązki bazylii
- 1 gałązka mięty
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu klonowego
- 0,25 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie
Obierz i grubo posiekaj dynię, dodaj sól, pieprz, syrop klonowy i oliwę z oliwek. Piec warzywo w temperaturze 230°C przez około 10-12 minut. Grilluj kukurydzę. Dodaj skórkę i sok z limonki, oliwę, papryczki chili, sól do ugotowanego ryżu i wymieszaj. Posiekaj bazylię i zieloną cebulę, dodaj do ryżu razem z suszonymi pestkami dyni i wymieszaj. Delikatnie pokrój ziarna kukurydzy, dodaj je do sałatki razem ze schłodzoną dynią.
Jajka z pieczarkami na naleśnikach dyniowych
Składniki
- 1 szalotka
- 300 g dyni
- 1 garść liści sałaty
- 3 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soli morskiej
- 0,5 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki mąki
- 2,5 łyżki oliwy z oliwek
- 5 szt pieczarek
- 0,25 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka octu winnego
- 0,25 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie
Zetrzyj dynię na grubej tarce. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła prowansalskie. Smażyć do miękkości. W małym rondelku zagotować wodę, dodać ocet i ugotować jajko w koszulce. Gotowe wyjmij łyżką cedzakową i ugotuj drugie jajko.
Podgrzej trochę więcej oliwy z oliwek na tej samej patelni. Do dyni dodać mąkę, sól i jajko, wymieszać. Smażyć naleśniki na patelni. Dodaj trochę soli, pieprzu, oliwy z oliwek i octu do liści sałaty. Placki ziemniaczane układamy na talerzu, posypujemy pieczarkami, jajkiem w koszulce (solimy i otwieramy nożem żółtko). Przygotowane liście sałaty układamy na talerzu.
Kuskus z dynią i suszonymi morelami
Składniki
- 1 kg kuskus
- 0,5 kg dyni
- 1 garść suszonych moreli
- 2 gałązki mięty
- 1 łyżka kolendry
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 3 łyżeczki miodu
- 0,25 łyżeczki soli morskiej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,25 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie
Kuskus zalać wrzącym wywarem warzywnym, przykryć i odstawić do miękkości. Obierz i posiekaj dynię na grubo i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Dopraw solą, pieprzem, oliwą i miodem. Piec w 200°C do miękkości.
Posiekaj suszone morele, estragon, miętę i kolendrę. Wymieszaj składniki z kuskusem z oliwą z oliwek. Gotową dynię dodać do kuskusu i wymieszać.