Przepis na Deser Czekoladowo-Bananowy z Serkiem Śmietankowym
Pokrusz ciasteczka kakaowe na drobne kawałki. Można to zrobić ręcznie lub w blenderze. Rozłóż pokruszone ciasteczka na dnie formy do deseru.W dużej misce wymieszaj serek śmietankowy z cukrem pudrem i kakao w proszku, aż masa będzie gładka.
W osobnej misce ubij śmietankę 33% na sztywno. Delikatnie połącz ubitą śmietankę z masą serową. Dodaj roztopioną gorzką czekoladę i dokładnie wymieszaj. Pokrój banany w plasterki. Układaj plasterki bananów na warstwie ciasteczek, a następnie wyłóż na nie masę czekoladowo-serową.
Wyrównaj powierzchnię deseru. Przykryj deser folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby dobrze się schłodził i stężał. Roztop 50 g gorzkiej czekolady z 5 g masła w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodaj 50 ml śmietany 33% i mieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita.
Wyjmij deser z lodówki i wyrównaj jego powierzchnię pozostałą ubijaną śmietaną. Polej deser przygotowaną polewą czekoladową.