Deser kawowo-czekoladowy: Każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

Dzisiaj przygotujemy pyszny deser kawowo-czekoladowy, idealny na każdą okazję. Ten przepis jest prosty do wykonania i na pewno zachwyci Was swoim smakiem. Zacznijmy!

Składniki

Kawa i Herbatniki

  • 500 ml mleka
  • 80 gramów cukru
  • 20 ml wody
  • 10 gramów kawy rozpuszczalnej
  • 30 ml wody
  • 30 gramów skrobi kukurydzianej
  • 50 gramów herbatników
  • Forma o wymiarach ~24 x 12 cm

Dekoracja kawowa

  • 10 gramów kawy rozpuszczalnej
  • 10 gramów cukru
  • 10 ml wody

Czekoladowy krem

  • 500 ml mleka
  • 70 gramów cukru
  • 50 ml wody
  • 20 gramów kakao
  • 50 ml mleka
  • 45 gramów skrobi kukurydzianej

Krem śmietankowy

  • 150 gramów śmietany kremówki
  • 30 gramów cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Dekoracja

  • Starta czekolada
  • Trochę cynamonu

Przygotowanie

W garnku wymieszaj 500 ml mleka, 80 gramów cukru, 20 ml wody, 10 gramów kawy rozpuszczalnej, 30 ml wody i 30 gramów skrobi kukurydzianej. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Wyłóż formę o wymiarach ~24 x 12 cm herbatnikami. Wylej przygotowaną masę kawową na herbatniki. Przechowuj w lodówce przez 30 minut.

W misce wymieszaj 10 gramów kawy rozpuszczalnej, 10 gramów cukru i 10 ml wody, aż masa będzie gęsta. Przechowuj w lodówce przez 30 minut. W garnku wymieszaj 500 ml mleka, 70 gramów cukru, 50 ml wody i 20 gramów kakao. W osobnej misce wymieszaj 50 ml mleka i 45 gramów skrobi kukurydzianej, a następnie dodaj do garnka. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

Schłodź przez 1 godzinę. W misce ubij 150 gramów śmietany kremówki z 30 gramami cukru pudru. Dodaj 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i delikatnie wymieszaj. Na schłodzony kawowy spód wylej czekoladowy krem. Następnie rozprowadź krem śmietankowy. Posyp startą czekoladą i odrobiną cynamonu. Przechowuj deser w lodówce przez 30 minut przed podaniem.

Mam nadzieję, że spodoba Wam się ten pyszny deser kawowo-czekoladowy! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!