Przepis na Warstwowy Deser z Krakersami i Czekoladą
W dużej misce dokładnie wymieszaj skrobię kukurydzianą, mleko, cukier i cukier waniliowy. Dodaj 2 jajka i ponownie dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Przelej mieszankę do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Kiedy osiągnie konsystencję budyniu, zdejmij z ognia.
Na dno formy o wymiarach 17,5 x 22,5 cm równomiernie rozłóż pierwszą warstwę ciastek krokietowych. Na ciastka wylej część kremu i równomiernie rozprowadź. Powtórz proces, tworząc kolejne warstwy ciastek i kremu, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być krem.
Wstaw deser do lodówki na około 40 minut, aż masa stwardnieje. Rozpuść 90 g ciemnej czekolady w kuchence mikrofalowej, mieszając co 30 sekund, aż czekolada będzie gładka. Wylej roztopioną czekoladę na wierzch deseru i równomiernie rozprowadź.