Krakersy, mleko, czekolada… połączenie tych składników daje pyszny warstwowy deser – Przepis numer 1 w mojej kuchni.

Przepis na Warstwowy Deser z Krakersami i Czekoladą

Składniki:

  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 500 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 160 g krakersów
  • 90 g ciemnej czekolady

Sposób Przygotowania:

W dużej misce dokładnie wymieszaj skrobię kukurydzianą, mleko, cukier i cukier waniliowy. Dodaj 2 jajka i ponownie dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Przelej mieszankę do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Kiedy osiągnie konsystencję budyniu, zdejmij z ognia.

Na dno formy o wymiarach 17,5 x 22,5 cm równomiernie rozłóż pierwszą warstwę ciastek krokietowych. Na ciastka wylej część kremu i równomiernie rozprowadź. Powtórz proces, tworząc kolejne warstwy ciastek i kremu, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być krem.

Wstaw deser do lodówki na około 40 minut, aż masa stwardnieje. Rozpuść 90 g ciemnej czekolady w kuchence mikrofalowej, mieszając co 30 sekund, aż czekolada będzie gładka. Wylej roztopioną czekoladę na wierzch deseru i równomiernie rozprowadź.

Ponownie wstaw deser do lodówki na około 20 minut, aż czekolada stwardnieje. Twój warstwowy deser z krakersami i czekoladą jest gotowy do podania! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!