Jeśli lubisz wykorzystywać piwo nie tylko jako orzeźwiający napój, ale także w kuchni, mamy wyjątkowy przepis na doskonałe kotlety. Przepis jest prosty i szybki, a efekt naprawdę smaczny. Oczywiście mogą go również spróbować ci, którzy nigdy nie używali piwa jako składnika w kuchni, ale chcieliby spróbować.
Najpierw przygotuj mięso. Jeśli kupiłeś kotlety z kością, od Ciebie zależy, czy je zatrzymasz, czy usuniesz. Uważaj tylko, aby kość nie była znacznie wyższa niż mięso, ponieważ może to spowodować nierównomierne gotowanie mięsa.
Ostrym nożem naciąć krawędź każdego kotleta w kilku miejscach, posolić i doprawić mięso do smaku, a następnie rozbić. W ten sposób masz pewność, że przyprawy wnikną w wewnętrzną strukturę mięsa.
Zrób marynatę z oleju, musztardy i pieprzu, natrzyj nią mięso i, jeśli czas na to pozwala, pozwól mu się chwilę zamarynować. Jeśli jednak się spieszysz i przyjdą goście, możesz od razu przystąpić do obróbki cieplnej.
Czosnek obrać w ilości zgodnej z upodobaniami smakowymi i pokroić w plasterki. W naczyniu odpowiednim do pieczenia w piekarniku rozgrzać olej na kuchence i krótko podsmażyć na nim plastry czosnku, następnie wyjąć.
Kotlety oprószamy z obu stron mąką i smażymy krótko na oleju do zarumienienia mięsa. Następnie dodać do niego przesmażony czosnek i zalać wszystko piwem.
Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz mięso do miękkości, co zajmie około półtorej godziny. Ziemniaki pod każdym względem najlepiej komponują się z tymi kotletami jako dodatek.