Duszone w piwie kotlety wieprzowe z czosnkiem i musztardą. Bajeczna przyjemność jedzenia z każdym kęsem.

Kotlet schabowy duszony w piwie z czosnkiem i musztardą – sposób przygotowania

Jeśli lubisz wykorzystywać piwo nie tylko jako orzeźwiający napój, ale także w kuchni, mamy wyjątkowy przepis na doskonałe kotlety. Przepis jest prosty i szybki, a efekt naprawdę smaczny. Oczywiście mogą go również spróbować ci, którzy nigdy nie używali piwa jako składnika w kuchni, ale chcieliby spróbować.

Składniki

  • kotlety schabowe – 4 szt
  • piwo – 200 ml
  • zwykła mąka – 4 łyżki
  • pełnotłusta musztarda – 2 łyżki
  • olej – 2 łyżki
  • mielona słodka papryka – 1 łyżeczka
  • czosnek – do smaku
  • goździki – do smaku
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Przygotowanie

Najpierw przygotuj mięso. Jeśli kupiłeś kotlety z kością, od Ciebie zależy, czy je zatrzymasz, czy usuniesz. Uważaj tylko, aby kość nie była znacznie wyższa niż mięso, ponieważ może to spowodować nierównomierne gotowanie mięsa.

Ostrym nożem naciąć krawędź każdego kotleta w kilku miejscach, posolić i doprawić mięso do smaku, a następnie rozbić. W ten sposób masz pewność, że przyprawy wnikną w wewnętrzną strukturę mięsa.

Zrób marynatę z oleju, musztardy i pieprzu, natrzyj nią mięso i, jeśli czas na to pozwala, pozwól mu się chwilę zamarynować. Jeśli jednak się spieszysz i przyjdą goście, możesz od razu przystąpić do obróbki cieplnej.

Czosnek obrać w ilości zgodnej z upodobaniami smakowymi i pokroić w plasterki. W naczyniu odpowiednim do pieczenia w piekarniku rozgrzać olej na kuchence i krótko podsmażyć na nim plastry czosnku, następnie wyjąć.

Kotlety oprószamy z obu stron mąką i smażymy krótko na oleju do zarumienienia mięsa. Następnie dodać do niego przesmażony czosnek i zalać wszystko piwem.

Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz mięso do miękkości, co zajmie około półtorej godziny. Ziemniaki pod każdym względem najlepiej komponują się z tymi kotletami jako dodatek.

error: Treść zabezpieczona !!