Danie z ciasta francuskiego, boczku i zielonej cebuli. Każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

Dzisiaj przygotujemy pyszne danie z ciasta francuskiego, boczku i zielonej cebuli. Jest to szybki i łatwy przepis, który z pewnością zadowoli Wasze podniebienia. Zapraszam do wspólnego gotowania!

Składniki

  • 800 g ciasta francuskiego
  • 100 g sosu pomidorowego
  • 200 g boczku
  • 100 g zielonej cebuli
  • 100 g parmezanu
  • 5 g soli
  • 5 g czarnego pieprzu
  • 5 g słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • Blacha o średnicy 22 cm posmarowana masłem

Przygotowanie

Rozwałkuj ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Rozsmaruj 100 g sosu pomidorowego równomiernie na powierzchni ciasta francuskiego. Pokrój 200 g boczku na małe kawałki i rozłóż równomiernie na sosie pomidorowym. Posiekaj 100 g zielonej cebuli i dodaj na ciasto. Zetrzyj 100 g parmezanu i posyp nim całość.

Dopraw solą, czarnym pieprzem i słodką papryką. Przełóż przygotowane ciasto do posmarowanej masłem blachy o średnicy 22 cm. W miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch ciasta, aby nadać mu piękny, złocisty kolor. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na kilka minut, aby lekko ostygło. Pokrój na porcje i podawaj na ciepło.

Dziękuję za wspólne gotowanie! Jeśli podobał Ci się przepis, zostaw komentarz. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!