Ciasto francuskie z serem i czosnkiem – Błyskawicznie znika z talerza.

Dzisiaj przygotujemy pyszne ciasto francuskie z serem i czosnkiem, które jest idealne na każdą okazję. To danie jest proste do wykonania i na pewno zachwyci Was swoim smakiem. Zacznijmy!

Składniki

Na ciasto

  • 600 g ciasta francuskiego
  • 200 g śmietanki serowej
  • 15 g czosnku (drobno posiekany)
  • 80 g sera feta
  • 100 g sera (może być mozzarella, cheddar, itp.)
  • 15 g pietruszki (posiekanej)
  • 1 jajko (do smarowania)
  • 100 g dodatkowego sera (do posypania)

Na sos

  • 1 jajko
  • 10 ml octu
  • 10 g sosu chili
  • 10 g ketchupu
  • 8 g soli
  • 4 g czarnego pieprzu
  • 150 ml oleju roślinnego

Przygotowanie

W misce wymieszaj 200 g śmietanki serowej, 15 g posiekanego czosnku, 80 g pokruszonej fety, 100 g startego sera i 15 g posiekanej pietruszki. Rozwałkuj ciasto francuskie na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Nałóż równomiernie przygotowane nadzienie na ciasto. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na plastry o grubości około 2 cm.

Ułóż plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj każdy plaster roztrzepanym jajkiem i posyp dodatkowym startym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut, aż będą złociste.

W misce wymieszaj 1 jajko, 10 ml octu, 10 g sosu chili, 10 g ketchupu, 8 g soli, 4 g czarnego pieprzu i 150 ml oleju roślinnego, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj ciepłe ciasto francuskie z przygotowanym sosem. Możesz je również udekorować świeżą pietruszką.

Mam nadzieję, że spodoba Wam się to pyszne ciasto francuskie z serem i czosnkiem! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!