W misce wymieszaj 200 g śmietanki serowej, 15 g posiekanego czosnku, 80 g pokruszonej fety, 100 g startego sera i 15 g posiekanej pietruszki. Rozwałkuj ciasto francuskie na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Nałóż równomiernie przygotowane nadzienie na ciasto. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na plastry o grubości około 2 cm.
Ułóż plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj każdy plaster roztrzepanym jajkiem i posyp dodatkowym startym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut, aż będą złociste.
W misce wymieszaj 1 jajko, 10 ml octu, 10 g sosu chili, 10 g ketchupu, 8 g soli, 4 g czarnego pieprzu i 150 ml oleju roślinnego, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj ciepłe ciasto francuskie z przygotowanym sosem. Możesz je również udekorować świeżą pietruszką.