Tak nazywają moje popisowe ciasto, które zwykle znika w pół dnia. Są tak pachnące i delikatne! Idealnie pasują na święta, ja i na zwykłe rodzinne przyjęcie.
Ciasto z jabłkami i nadzieniem twarogowym zdobędzie Twoją miłość od pierwszego kęsa. Ponadto jest bardzo łatwe w przygotowaniu! Miłośnicy przypraw mogą dodać trochę cynamonu do karmelizowanych jabłek. Ale bez tego, wypiek jest niesamowity!
Jabłka obierz i usuń nasiona, Pokrój owoce na plasterki.
Na patelni roztop 30 g masła z 90 g cukru. Ułóż plasterki jabłka i smaż z obu stron.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, zetrzyj 120 g schłodzonego masła. Pokrusz miksturę rękami.
Do mąki dodaj 100 g cukru, 1 jajko i 2 łyżki kwaśnej śmietany. Zagnieść ciasto i odstaw na 10 minut. Połącz twaróg z pozostałą śmietaną, jajkiem i cukrem. Zmiksuj składniki blenderem na gładką masę.
Podziel ciasto na pół. Rozwałkuj pierwszą warstwę i włóż do formy do pieczenia, formując boki.
Ułóż nadzienie twarogowe i karmelizowane jabłka, przykryj ciasto drugą częścią ciasta, zwiniętą w warstwę.
Posmaruj ciasto ubitym żółtkiem i piecz przez 30-40 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. W mojej szarlotce z twarogiem zakochali się już nie tylko krewni, ale i znajomi! Proszą o upieczenie tego deseru na święta. I jestem szczęśliwa! Nie ma nic lepszego niż dobrze odżywieni i zadowoleni przyjaciele!