Ratunek dla oskrzeli, odporności: Ugotuj jabłko z czosnkiem i pij przez 10 minut – Herbata ziołowa, która potrafi zdziałać cuda.
Herbata ziołowa, która potrafi zdziałać cuda
Na pewno każdy z nas posiada w swojej kuchni jabłko oraz czosnek. Te dwa składniki wystarczą do sporządzenia wywaru, który pozytywnie wpływa na oskrzela, odporność i słaby wzrok.
Od dawna wiadomo, że herbatki ziołowe doskonale wpływają na nasze zdrowie. Nawet jeśli na początku połączenie smakowe jabłka i czosnku może wydawać się nieco dziwne, warto zignorować smak dla cudownych efektów.
Dawniej wywar z jabłka i czosnku był powszechnym, domowym lekiem na grypę, kaszel, przeziębienie, wirusy czy ból gardła. Dodatkowo, taka herbata działa pozytywnie na naszą wątrobę, wzrok, naczynia krwionośne oraz oczyszcza organizm.
Przygotowanie herbaty
Wszystko czego potrzebujesz to:
- 2 jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml wody
Dokładnie umyj jabłka, a następnie pokrój je w kostkę. Otrzymane kawałki włóż na patelnię, a następnie dodaj drobno pokrojone ząbki czosnku. Zalej wodą i zagotuj. Po doprowadzeniu wody do wrzenia, odstaw miksturę na 10 minut.
Na koniec odcedź herbatę i gotowe. Możesz posłodzić wywar według preferencji. Picie takiej herbaty działa profilaktycznie na choroby układu oddechowego. Jej regularne picie wspiera detoksykacje organizmu.
Zalety picia wywaru
Wywar z jabłka i czosnku wyróżnia się wszechstronnym zastosowaniem. Działa przeciwzapalnie, antybiotycznie oraz przeciwdrobnoustrojowo. Właśnie dlatego świetnie wzmacnia pracę naszego układu odpornościowego. Na zwiększenie odporności wpływają również witaminy znajdujące się w jabłku (np. witamina C) oraz składniki odżywcze.
Złoża błonnika pomagają oczyścić organizm z toksyn. Profilaktyczne picie tej herbaty pomoże zapobiegać grypom oraz przeziębieniom. Jabłko zawiera flawonoidy oraz różne przeciwutleniacze. Dzięki tym właściwościom, możemy zapobiegać uszkodzeniom oczu przez wolne rodniki. Pijąc taką herbatę możemy uniknąć wielu chorób oczu takich jak zwyrodnienie plamki żółtej, jaskry, zaćmy oraz ślepoty nocnej.
Dodatkowo, w jabłku znajduje się pektyna. Jest to rozpuszczalny błonnik znajdujący się w skórce owocu. Pektyna służy do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL). Naukowcy z Florida State University udowodnili, że kobiety, którzy spożywały dziennie dwa jabłka miały niższy poziom cholesterolu w okresie po menopauzie.