Słodkie ciasto jabłkowe z kruszonką: Niesamowicie soczyste i gotowe w 10 minut.

To ciastko to małe cudo, bo do jego wykonania nie trzeba wyrabiać ciasta.

Po prostu wylewamy wszystkie składniki na blachę do pieczenia i po kilku minutach wyciągamy pachnące domowe ciasto z piekarnika. Naprawdę każdy sobie z tą dobrocią poradzi!

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka zwykłej mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 paczka proszek do pieczenia
  • 1 kg startych jabłek
  • cynamon – do smaku
  • masło i mąka do posypania blachy do pieczenia
  • masło lub margaryna na wierzch ciasta (100-150 g)
  • blacha o wymiarach 20×30 cm

Przygotowanie:

Wszystkie sypkie składniki (mąka, kasza manna, cukier, proszek do pieczenia) mieszamy w dużej misce. Zmiksować starte jabłka z cynamonem (można też dodać cukier waniliowy).

Nasmaruj blachę do pieczenia i posyp mąką. Na spód układamy część suchej mieszanki – niezbyt grubą warstwę, ale jednocześnie na tyle grubą, aby nie było przez nią widocznego dna arkusza.

Na suchą masę ułożyć starte jabłka z sokiem – nie rozgniatać jabłek. Ułóż suchą mieszankę ponownie na jabłkach i ponownie na jabłkach. Na koniec posypać pozostałą sypką mieszanką i zetrzeć masło lub margarynę na wierzchu ciasta.

Notatka: z mojego doświadczenia wynika, że ​​sypką mieszankę najlepiej podzielić tak, aby warstwa środkowa była jak najgrubsza. Jeżeli dolna warstwa będzie za gruba – ciasteczko może być suche.

Umieść ciasto w nagrzanym piekarniku i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut lub do momentu, aż ciasto będzie złociste na powierzchni.

error: Treść zabezpieczona !!