Po prostu wylewamy wszystkie składniki na blachę do pieczenia i po kilku minutach wyciągamy pachnące domowe ciasto z piekarnika. Naprawdę każdy sobie z tą dobrocią poradzi!
Wszystkie sypkie składniki (mąka, kasza manna, cukier, proszek do pieczenia) mieszamy w dużej misce. Zmiksować starte jabłka z cynamonem (można też dodać cukier waniliowy).
Nasmaruj blachę do pieczenia i posyp mąką. Na spód układamy część suchej mieszanki – niezbyt grubą warstwę, ale jednocześnie na tyle grubą, aby nie było przez nią widocznego dna arkusza.
Na suchą masę ułożyć starte jabłka z sokiem – nie rozgniatać jabłek. Ułóż suchą mieszankę ponownie na jabłkach i ponownie na jabłkach. Na koniec posypać pozostałą sypką mieszanką i zetrzeć masło lub margarynę na wierzchu ciasta.
Notatka: z mojego doświadczenia wynika, że sypką mieszankę najlepiej podzielić tak, aby warstwa środkowa była jak najgrubsza. Jeżeli dolna warstwa będzie za gruba – ciasteczko może być suche.