Warto wykonać poniższy syrop, dlatego że jest on przede wszystkim niezwykle skuteczny. Ponadto można przyjmować go profilaktycznie w postaci jednej łyżeczki każdego dnia, dzięki czemu można w naturalny sposób wzmocnić swoją odporność szczególnie w okresie jesienno – zimowym.
Zapewne nie każdy przepada za smakiem standardowego syropu z cebuli i cukru lub miodu. Można dodać cytrynę oraz imbir, co nie tylko wpłynie na smak syropu, ale również te składniki dodatkowo będą działać ochronnie na organizm.
Syrop z cebuli warto przygotować podczas grypy, a nawet zwykłego przeziębienia i kaszlu. Dodatkowo, działa on także przeciwko duszącemu oraz napadowemu kaszlowi. Syrop z cebuli jest też zalecany w trakcie leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.
Pomaga on również w przypadku stanów zapalnych oskrzeli czy też płuc i jednocześnie wzmacnia odporność ludzkiego organizmu. Ten syrop mogą przyjmować zarówno dzieci, jak i dorośli. Zaleca się jednak, aby dzieciom dodać 2 cm plasterki imbiru, a dorosłym – 3 cm.
Cebulę należy obrać, a następnie pokroić w półplasterki. Cebulę po dokładnym opłukaniu pod bieżącą wodą, pokroić również na półplasterki (wraz ze skórką). Imbir trzeba obrać, a potem pokroić w cieńsze plastry. W pojemniku układać kolejno warstwy: cebula, cytryna i imbir, a całość posypać 1 łyżką cukru.
Układać tak do moment wykorzystania wszystkich przygotowanych składników. Pojemnik zakryć folią spożywczą, a następnie umieścić w ciepłym miejscu, np. niedaleko grzejnika. Po upływie 3 dni wystarczy odcedzić syrop, a resztę wyrzucić. Na zdrowie!