Proste w przygotowaniu i mega smaczne ciasto, jestem pewna, że skradnie ono serca nie tylko tych najmłodszych, ale również starszych smakoszy słodkości.
Ciasto:
Na krem:
Na polewę:
Wbij wszystkie jajka do miski, dodaj cukier i ubij. Wlej mleko i wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Dodawaj porcjami sypkie składniki do jajek.
Masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto przekrój na pół.
Umieść jeden kawałek ciasta na dnie mniejszej foremki i przystąp do przygotowania kremu. Miękki twarożek wymieszaj z cukrem pudrem, mlekiem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Dodawaj porcjami śmietanę. Połowę powstałego kremu ułóż na przygotowanym cieście i rozprowadź równomiernie na jego powierzchni.
Wstaw do lodówki na 30 minut, a w międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Połamaną czekoladę przełóż do miski, dodaj masło, wlej śmietaną i wymieszaj w kąpieli wodnej, aby utworzyć jednolitą masę. Górę deseru polej połową lukru, wygładź i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie nałóż na deser pozostałą resztę kremu, przykryj drugim ciastem i wstaw z powrotem do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie na powierzchni deseru rozprowadź pozostałą polewę i włóż do lodówki po raz ostatni na 30 minut i gotowe!