Szybka zupa z klopsikami, która zrobi cuda dla twojej sylwetki – spróbuj już dziś.

Mięso z drobiu to produkt, który łączy w sobie wartości odżywcze z wyjątkowym smakiem i wszechstronnością. Zupy na bazie kurczaka, takie jak rosół, są szczególnie polecane dla pacjentów, ponieważ działają wzmacniająco i poprawiają samopoczucie.

Zupy z kurczaka cieszą się popularnością wśród wielu osób, zarówno ze względu na swoją prostotę i szybkość przygotowania, jak i z powodu bogatego smaku i różnorodności. Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na wyjątkową zupę z kurczaka z klopsikami!

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 ml śmietany 18%
  • 50 g pieczarek
  • ulubione przyprawy do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g bagietki

Przygotowanie:

Na początek posiekaj marchewkę na cienkie plasterki. Następnie ugotuj kurczaka wraz z marchewką w 2 litrach bulionu warzywnego na średnim ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie możemy przygotować klopsiki. Weź kilka kawałków bagietki lub bochenka i wydrąż z nich miąższ.

Powinno być tyle chleba, aby zmieścił się w dłoni. W misce połącz pokrojony filet z kurczaka (200 g), miąższ z chleba, śmietanę, jajko i żółtko. Następnie dopraw solą i pieprzem oraz dodaj ulubione przyprawy do smaku. Składniki zblenduj za pomocą blendera.

W wyniku powinna powstać wilgotna i lepka masa. Jeśli jest zbyt gęsta, można dodać więcej śmietany. Jeśli zaś jest zbyt rzadka, należy dodać chleb lub filet. Zwiększ ogień pod gotującym się bulionem. Używając dwóch małych łyżek stołowych lub dużych łyżeczek do herbaty, uformuj klopsiki i od razu włóż je do bulionu.

Podczas gotowania klopsików drobno posiekaj 50 g pieczarek. Następnie dodaj je do bulionu i gotuj przez kolejne 3 minuty. Zupę najlepiej podawać z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

error: Treść zabezpieczona !!