Koreańska mieszanka warzywna, pełna witamin na zimę. Przepis.

  • cukinia – 1,5 kg
  • papryka – 3 szt.
  • marchewka – 3 szt.
  • olej roślinny – 80 ml
  • ocet – 4 łyżki
  • cukier – 1 łyża
  • ostra papryczka – 1 szt.
  • czosnek – przynajmniej 1 ząbek
  • bazylia – 1/2 pęczka
  • mielony pieprz – 1 łyżeczka
  • sól
  • kolendra

Cukinie umyj i zatrzyj na tarce o cienkich oczkach tak, aby otrzymać długie paski. Oczyść również marchewki i zetrzyj je w podobny sposób. Do obu warzyw idealnie nada się tarka do marchwi po koreańsku.

Umyj papryki, pokrój je na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na cienkie plasterki. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski (raczej wybierz szklaną lub metalową niż plastikową, bo w za chwilę znajdzie się w niej też gorący olej) i zasyp cukrem.

Teraz można przystąpić do przyprawiania. Dosyp do mieszanki soli, kolendry i zmielonego pieprzu. Dolej octu oraz dodaj zmiażdżonego lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy dodaj również pokrojoną ostrą papryczkę.

Olej roślinny rozgrzej na patelni. Takim gorącym olejem dokładnie oblej warzywa i pozostaw do marynowania się przez minimum 3 godziny. Warzywa po takim czasie wydzielą sok, którego absolutnie się nie pozbywaj w trakcie marynowania.

Przygotuj wysterylizowane słoiki i umieść w nich warzywa tak, aby mieszanka była dość mocno zbita. Zalej je otrzymanym podczas marynowania sokiem. Jeśli chcesz przechowywać taki zapas witamin na zimowe miesiące musisz słoiki zagotować. Wyłóż dno dużego garnka ściereczką i zalej wodą, włóż do garnka słoiki.

Gotuj je jeszcze ok. 20 min od momentu wrzenia wody. Następnie ostrożnie wyjmij gorące słoiki, odwróć do góry dnem, owiń kocem i pozwól im wrócić do temperatury pokojowej. Ochłodzone, przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

error: Treść zabezpieczona !!