To doskonały sposób na szybki, zdrowy i smaczny posiłek. Dzięki temu przepisowi będziesz mieć pod ręką domowy bulion, który można łatwo dodać do zupy, sosów czy innych potraw. Idealny na zimowe dni, kiedy potrzebujesz czegoś rozgrzewającego i pożywnego.
Najpierw posiekaj świeżą pietruszkę. Posiekaj cebulę (nie musi być bardzo drobno). Na patelnię wlej trochę oleju i rozgrzej. Dodaj cebulę i kurczaka, wymieszaj i smaż na umiarkowanej temperaturze, aż kurczak będzie ugotowany (około 3-4 minut). Dodaj resztę warzyw do patelni (seler, por, pasternak, marchewka) i wymieszaj.
Zalej około 80 ml wody, aby warzywa nie przykleiły się do dna naczynia. Przykryj i duś około 10 minut, w razie potrzeby zmniejsz temperaturę i od czasu do czasu mieszaj. Gdy warzywa są lekko zmiękczone, wyłącz płytę grzewczą i pozostaw na 10 minut do ostudzenia. Przełóż warzywa i kurczaka do miksera i zmiel na kremową konsystencję.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz 50 g soli (można więcej), sól himalajską, jodowaną lub morską według preferencji. Dodaj łyżeczkę kurkumy do smaku. Wyłóż tackę folią spożywczą i przełóż mieszankę, równomiernie rozsmaruj. Włóż do zamrażarki, aby masa stwardniała. Po zamrożeniu pokrój w kostki, każdą kostkę zawiń w folię aluminiową lub papier do pieczenia.
Przechowuj kostki w zamrażarce w torbie lub pojemniku próżniowym. Kostki można używać do przygotowania zup, dodając je bezpośrednio do gotującej się wody.