Nie potrzeba twarogu, śmietany ani mascarpone: przepis na krem francuski, który doskonale się przechowuje i smakuje jak z cukierni.

Poniżej przepis na pyszny krem ​​francuski, urzekający cytrynowym smakiem i nutą wanilii.

Do jego przygotowania nie potrzebujemy mascarpone, śmietany czy twarogu – a mimo to krem ​​zachowuje swój kształt i będzie świetną ozdobą Twoich ciast i tortów.

Potrzebne składniki:

  • 400 g miękkiego masła,
  • 80 g wody
  • 200 g cukru,
  • 6 żółtek,
  • 20 g soku z cytryny,
  • 5 g ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie kremu francuskiego:

Do miski wbijamy 6 żółtek, dodajemy łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy na pianę.

Pozostały cukier gotować z wodą w łaźni wodnej przez około 3 minuty, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

Do wcześniej wymieszanych żółtek stopniowo i powoli wsypywać rozpuszczony w wodzie cukier. Mieszamy dalej.

Gdy masa żółtkowa ostygnie, dodać 400 g miękkiego masła i następnie ubić.

Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny i ponownie ubijać przez około 2 minuty.

Krem powinien mieć jednolitą konsystencję.

Kremem francuskim można od razu ozdobić słodkie wypieki – ciasteczka, babeczki czy tort.

Krem można także przechowywać przez kilka dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku lub hermetycznej torbie.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, udostępnij go znajomym!

error: Treść zabezpieczona !!