Bez śmietany ani drogiego mascarpone a smakuje jak z cukierni: Krem karmelowy o zapachu kawy do ciast i babeczek.

Od lat używam tego kremu do słodkich smakołyków i jeszcze mnie nie zawiódł.

Pachnie kawą i jest fantastycznie smaczny. Używam go do wszystkich deserów.

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 200 ml parzonej kawy (rozpuszczalnej)
  • 50 ml wody
  • budyń waniliowy
  • 250 g masła

Przygotowanie:

Zaparz kawę.

Wlej kryształowy cukier do rondla i pozwól mu się roztopić.

Pamiętaj aby ciągle mieszać – to bardzo ważne. Wlej kawę do roztopionego karmelu. Mieszaj, aż mieszanka się połączy.

Bądź ostrożny, ponieważ mikstura jest bardzo gorąca. Rozpuść budyń w wodzie i wymieszaj z mieszanką. Mieszaj, aż cała mikstura się zatęży. Teraz ściągnij krem ​​​​z płomienia. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Wyjmij masło z lodówki odpowiednio wcześniej, aby zmiękło. Ubij masło trzepaczką. Gdy krem ostygnie, wymieszać łyżką razem z masłem.

Wszystko dokładnie wymieszaj. Ważne jest, aby wiedzieć, że zarówno masło, jak i karmel muszą mieć tę samą temperaturę podczas połączenia. Możemy go skropić kilkoma kropelkami olejkiem aromatycznym rumu. Kremu używamy do dekorowania i wypełniania. Świetnie nadaje się również do wietrzników czy eklerów.

U nas ten krem ​​jest również używany do zimnych deserów, jeśli lubisz karmel i zapach kawy, ten krem ​​jest odpowiedni dla Ciebie.

Życzymy dobrego smaku! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!