Ten deser czekoladowy z kremem budyniowym jest odpowiedzią. Prosty w przygotowaniu, wygląda jak z najlepszej cukierni i smakuje wyśmienicie.
Ubij żółtka z 80 g cukru do uzyskania piany, dodaj wodę i kontynuuj ubijanie do uzyskania zwartej masy. W osobnej misce ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo 100 g cukru. Połącz masę żółtkową z białkami, ubijając razem. Przesiej do tej masy mąkę, kakao i sodę, mieszając delikatnie szpachelką. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez 30 minut.
Po upieczeniu, ostudź korpus, zdejmij papier i przekrój na dwie części. Krem przygotuj tak: wymieszaj jajka, cukier, cukier waniliowy, skondensowane mleko i mąkę. Dodaj mleko, gotuj na umiarkowanym ogniu do zgęstnienia. Ostudź, ubijając masło, stopniowo dodawaj śmietanę.
Do impregnacji użyj syropu z wody i skondensowanego mleka. Na jedną część korpusu nałóż krem, przykryj drugą częścią, owiń folią i schładzaj w lodówce przez 5-6 godzin.
Na koniec zrób polewę z cukru, kakao, śmietany i masła. Polej nią deser po wyjęciu z formy, wygładzając na całej powierzchni. Udekoruj według uznania.