Pomimo braku np. śmietanki w przepisie, mięso jest bardzo soczyste. Dzięki grzybom, które mają w sobie dużo wody powstaje bogaty w smaku bulion.Danie idealne na każdą okazje od codziennego obiadu do świątecznej kolacji!
Połącz cebulę i czosnek z rozmarynem i tymiankiem. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj i obtocz kawałki kurczaka w powstałej mieszaninie (przed tym usuń kości i skórę z ud oraz odetnij nadmiar tłuszczu). Kurczaka usmaż na oliwie do uzyskania rumianego koloru i wyjmij go z patelni.
Na tej samej patelni roztop masło, usmaż na nim grzyby (posól i popieprz według uznania, dodaj szczyptę kminku i rozmarynu). Wrzucić grzyby, posiekany czosnek i zioła. Ułóż kawałki kurczaka na grzybach, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.
Głównymi składnikami są tymianek i rozmaryn. Tymianek dodaje grzybom niesamowitego smaku, a kurczak dobrze komponuje się z rozmarynem. Jeśli chcesz dodać pikanterii i zwiększy objętość sosu, dodaj jeszcze 100 ml wytrawnego białego wina.