Boskie langusty w kilku krokach – Kiedy serwuję je na stole, rozmowy ustępują

Boskie langusty w kilku krokach – sposób przygotowania

Odurzający aromat czosnku, ketchupu i sera wabi niejedne wygłodniałe podniebienia. Jednak przygotowaliśmy dla Ciebie jeden z najlepszych przepisów na domowe langusty. Gdy raz ich spróbujesz, nie kupisz innych nigdzie indziej. Spraw sobie przyjemność puszystym ciastem wypełnionym wieloma smakołykami.

Ciasto

  • zwykła mąka – 1 kg
  • mleko – 250 ml
  • olej słonecznikowy – 3 łyżki
  • kwaśna śmietana – 2 szklanki
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka

Zaczyn

  • mleko – 150 ml
  • cukier granulowany – 1 łyżeczka
  • świeże drożdże – 1 kostka

Nadzienie

  • ketchup – do smaku
  • twardy ser – 300 gr
  • prasowany czosnek – 4 ząbki
  • kwaśna śmietana – 1 szklanka

Przygotowanie

Najpierw zacznij od przygotowania zakwasu. Mleko wlewamy do kubka, lekko podgrzewamy w mikrofalówce, dodajemy łyżeczkę cukru i kruszymy świeże drożdże. Następnie przykryj kubek ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Zajmie to około pół godziny.

Po upływie tego czasu przystąpić do wyrabiania ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, mleko, olej słonecznikowy, śmietanę, sodę oczyszczoną i sól. Najlepiej wyrobić rękami miękkie i jednolite ciasto, które nie powinno się kleić. Z ciasta uformować bochenek, przykryć ściereczką w misce i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Gdy masa na langustynie podwoi swoją objętość, możesz kontynuować.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na rulon i podzielić na kilka mniejszych części. Uformuj z nich placki wielkości dwóch dłoni. Rozgrzej również olej słonecznikowy na patelni, a następnie smaż na nim langusty na złoty kolor z obu stron. Upieczone ciasto wyjąć i odessać z nadmiaru tłuszczu.

Podawaj langusty wysmarowane czosnkiem, ketchupem i posypane twardym serem. Będą również doskonałe posmarowane kwaśną śmietaną. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!