Boskie langusty w kilku krokach – Kiedy serwuję je na stole, rozmowy ustępują
Boskie langusty w kilku krokach – sposób przygotowania
Odurzający aromat czosnku, ketchupu i sera wabi niejedne wygłodniałe podniebienia. Jednak przygotowaliśmy dla Ciebie jeden z najlepszych przepisów na domowe langusty. Gdy raz ich spróbujesz, nie kupisz innych nigdzie indziej. Spraw sobie przyjemność puszystym ciastem wypełnionym wieloma smakołykami.
Ciasto
- zwykła mąka – 1 kg
- mleko – 250 ml
- olej słonecznikowy – 3 łyżki
- kwaśna śmietana – 2 szklanki
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- sól – 1 łyżeczka
Zaczyn
- mleko – 150 ml
- cukier granulowany – 1 łyżeczka
- świeże drożdże – 1 kostka
Nadzienie
- ketchup – do smaku
- twardy ser – 300 gr
- prasowany czosnek – 4 ząbki
- kwaśna śmietana – 1 szklanka
Przygotowanie
Najpierw zacznij od przygotowania zakwasu. Mleko wlewamy do kubka, lekko podgrzewamy w mikrofalówce, dodajemy łyżeczkę cukru i kruszymy świeże drożdże. Następnie przykryj kubek ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Zajmie to około pół godziny.
Po upływie tego czasu przystąpić do wyrabiania ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, mleko, olej słonecznikowy, śmietanę, sodę oczyszczoną i sól. Najlepiej wyrobić rękami miękkie i jednolite ciasto, które nie powinno się kleić. Z ciasta uformować bochenek, przykryć ściereczką w misce i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Gdy masa na langustynie podwoi swoją objętość, możesz kontynuować.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na rulon i podzielić na kilka mniejszych części. Uformuj z nich placki wielkości dwóch dłoni. Rozgrzej również olej słonecznikowy na patelni, a następnie smaż na nim langusty na złoty kolor z obu stron. Upieczone ciasto wyjąć i odessać z nadmiaru tłuszczu.