Puszyste plastry malin na pierwszy rzut oka są pyszne i kuszące. Ich luksusowy wygląd pozwala na podanie deseru nie tylko w dzień powszedni, ale także z okazji uroczystości.
Składniki
Ciasto
- jajka – 5 szt
- sól – 1 szczypta
- cukier – 200 g
- cukier waniliowy – 8 g
- mąka – 160 g
- kakao w proszku – 30 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- mleko – 100 ml
- olej roślinny – 75 ml
Masa malinowa
- maliny – 500 g
- cukier – 60 g
- skrobia kukurydziana – 40 g
- woda – 6 łyżek
Krem
- ser śmietankowy – 600 g
- śmietana do ubijania 33% – 300 g
- cukier – 100 g
Galareta
- galaretka czerwona (truskawkowa, malinowa, wiśniowa) – 100 g
- gorąca woda – 500 ml
Przygotowanie
W misce ubić jajka z solą, cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej misce wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i zmieszaj suche składniki z ubitą masą jajeczną. Aby uniknąć grudek w cieście, przesiej suche składniki.
Składniki wymieszać, dodać do nich mleko i olej. Uformuj ciasto tak, aby wypełnić brzeg ciasta. Nasmaruj brzegi i posyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia, żeby łatwiej było wyjąć korpus. Piec tuszę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut. W trakcie pieczenia przygotuj dżem malinowy. Maliny włożyć do rondelka, zasypać cukrem, wszystko podgrzać na małym ogniu i doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Kilka malin odłóż na bok do dekoracji końcowej.
W międzyczasie rozpuść skrobię w misce z wodą i wymieszaj płyn z malinową masą na patelni. Gotuj wszystko przez 5 minut, aż zgęstnieje. Masę malinową przelać do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Na wierzch konfitury malinowej nałóż folię tak, aby bezpośrednio jej dotykała. Dzięki temu nie tworzy skorupy.
Upieczony spód zdejmij z brzegu ciasta i pokrój go poziomo na trzy części. Następnie przygotuj krem. W misce ubić serek śmietankowy ze śmietaną i cukrem. Powstałym kremem napełnij rękaw cukierniczy, za pomocą którego rozsmaruj jedną trzecią kremu na pierwszej części korpusu, którą ponownie włóż w brzeg ciasta.
Na kremie równomiernie rozsmarować połowę konfitury malinowej, przykryć drugą częścią korpusu, ponownie przykryć jedną trzecią kremu i posmarować pozostałą konfiturą malinową.
Na warstwę dżemu ułóż trzecią część korpusu, przykryj pozostałą częścią kremu. Całą powierzchnię plasterków malin dekorujemy świeżymi malinami, które polewamy przygotowaną galaretką. Przygotowujemy galaretkę mieszając galaretkę tortową z gorącą wodą.