Bez ugniatania, bez wałkowania i fantastyczna następnego dnia: Super miękka szarlotka do kawy.

To ciasto jest doskonałe, super miękkie i świetnie smakuje następnego dnia. Przepis na to ciasto przysłała mi siostra, a robię je zawsze, kiedy w domu są jabłka.

Przepis jest dość prosty, można go przygotować bez wagi i miarki. Jeśli chodzi o nadzienie jabłkowe, to zawsze robię z tylu jabłek, ile akurat mamy w domu.

Składniki:

  • 12 łyżek cukru pudru
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 13 łyżek oleju
  • 12 łyżek mleka
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek – możesz dodać więcej
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cynamonu

Ponadto do udekorowania:

  • Cukier puder

Przygotowanie:

Najpierw przygotujemy nadzienie: Obierz i zetrzyj jabłka. Dodaj cynamon i przełóż na patelnię z grubszym dnem. Duś pod przykryciem przez kilka minut. Ja użyłam więcej kwaśnych jabłek, dzięki nim ciasto jest świeże i dobrze komponuje się ze słodkim ciastem.

Ciasto: W misce wymieszaj jajka, mleko, olej i cukier. Ubij, aby uzyskać jednolitą masę. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia – wymieszaj na gładką masę. Przygotujemy wysmarowaną i posypaną mąką blachę o wymiarach 20×30 cm. Wlać połowę masy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Gdy biszkopt jest na wpół upieczony, wyjmij go z piekarnika i ułóż warstwę nadzienia z jabłek. Wygładź i wylej drugą połowę surowego ciasta na wierzch. Włóż do piekarnika i piecz, aż powierzchnia się zarumieni.

Gdy wystygnie, możemy go pokroić. Do udekorowania tego ciasta użyj cukru pudru i gotowe. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!