Przepis jest dość prosty, można go przygotować bez wagi i miarki. Jeśli chodzi o nadzienie jabłkowe, to zawsze robię z tylu jabłek, ile akurat mamy w domu.
Ponadto do udekorowania:
Najpierw przygotujemy nadzienie: Obierz i zetrzyj jabłka. Dodaj cynamon i przełóż na patelnię z grubszym dnem. Duś pod przykryciem przez kilka minut. Ja użyłam więcej kwaśnych jabłek, dzięki nim ciasto jest świeże i dobrze komponuje się ze słodkim ciastem.
Ciasto: W misce wymieszaj jajka, mleko, olej i cukier. Ubij, aby uzyskać jednolitą masę. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia – wymieszaj na gładką masę. Przygotujemy wysmarowaną i posypaną mąką blachę o wymiarach 20×30 cm. Wlać połowę masy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Gdy biszkopt jest na wpół upieczony, wyjmij go z piekarnika i ułóż warstwę nadzienia z jabłek. Wygładź i wylej drugą połowę surowego ciasta na wierzch. Włóż do piekarnika i piecz, aż powierzchnia się zarumieni.