Pierś z kurczaka z miodem i czosnkiem to danie, które z pewnością Ci zasmakuje. Ze stołu znika błyskawicznie.

Dietetyczny kurczak jest ulubionym składnikiem większości diet i żywienia sportowego. Zawiera dużo białka i minimum tłuszczu. Fani wszystkich pikantnych potraw, w tym kuchni azjatyckiej, na pewno będą chcieli spróbować tych soczystych ud z miodem i czosnkiem.

Pachnący kurczak w pikantnym sosie doskonale uzupełni każde danie. Mięso jest jednocześnie bardzo delikatne, słodkie i pikantne. Możesz użyć piersi i skrzydełek.

Składniki

  • Udko z kurczaka – 6 sztuk
  • Woda – 60 ml
  • Czosnek – 6 ząbków
  • Miód – 4 łyżki
  • Czosnek granulowany – 2 łyżeczki
  • Ocet z białego wina – 2 łyżki
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Sól – do smaku
  • Czarny pieprz (mielony) – do smaku

Przygotowanie

Umyj udka, oczyść z kości i skóry, natrzyj solą, pieprzem i granulowanym czosnkowym. Pozostaw do marynowania na 30 minut. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju słonecznikowego smaż mięso przez 5-6 minut z każdej strony.

smażone udka z kurczaka

W małej misce wymieszaj miód, wodę, ocet i sos sojowy. Dodaj posiekany czosnek do kurczaka i po 30 sekundach wlej miksturę na patelnię.

sos sojowy

Duś danie przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Udekoruj ziołami i np. sezamem i podawaj na ciepło.

kurczak w sosie miodowym

Dzięki miodowemu sosowi udka zyskują piękny złoty kolor. Najlepiej jest użyć ryżu jako przystawki, ale także z ziemniakami lub warzywami grillowanymi kurczak będzie bardzo smaczny!

error: Treść zabezpieczona !!