Pomaga leczyć jelita, wątrobę i wzrok – Szczególnie osoby po 50. roku życia powinny je spożywać codziennie…
Szczególnie osoby po 50. roku życia powinny je spożywać codziennie! Niezwykły owoc, który warto spożywać zarówno na świeżo, jak i suszony… Dzisiaj przedstawimy jeden ulubiony owoc, który warto spożywać zarówno na surowo, jak i suszony.
Dzięki suszeniu w niskich temperaturach morele nie tylko zachowują wysoką zawartość substancji witalnych i mineralnych, ale także charakteryzują się wyjątkowym, charakterystycznym smakiem.
Morele zawierają tak wiele dobroczynnych substancji, że nazywane są owocami zdrowia. I dotyczy to podwójnie suszonych. Przy odpowiednim suszeniu nie tylko nie tracą składników odżywczych, ale zawierają np. znacznie więcej żelaza. Suszone morele znacznie poprawiają zatem tworzenie krwi i mogą poprawić morfologię krwi.
Co zawierają suszone morele?
Zawierają wysoką zawartość witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i pozytywnie wpływa na pracę serca. Tiamina nadzoruje prawidłową pracę układu nerwowego. Kwas pantotenowy to kolejna z witamin z grupy B. Jej niedobór może powodować depresję, niestrawność i wrzody. Pomarańczowy kolor wskazuje na dużą ilość beta-karotenu, który dostarcza organizmowi pigmentu, a także jest ważnym przeciwutleniaczem skutecznym w profilaktyce nowotworów.
Nie bez znaczenia jest także wysoka zawartość karotenoidów , które korzystnie wpływają na profilaktykę ślepoty kucznej. Dzięki dużej zawartości błonnika są doskonałym lekarstwem dla osób cierpiących na zaparcia. Potas, którego jest dużo w morelach, reguluje puls, ciśnienie krwi i ilość płynu w komórkach. Zawartość kwasu foliowego jest znacząca.
Kwas ten zmniejsza ryzyko demencji starczej i działa zapobiegawczo na chorobę Alzheimera. Krzem wspomaga zdrowie paznokci, skóry i włosów. Morele obniżają również poziom cholesterolu, pomagają złagodzić astmę oraz zmniejszyć uczucie zmęczenia i stresu. Z tego powodu amerykańscy astronauci zabierali je na loty kosmiczne.
Co jeszcze mogą zrobić?
Suszone morele mają wysoką zawartość minerałów – Dzięki suszeniu w niskich temperaturach morele nie tylko zachowują wysoką zawartość substancji witalnych i mineralnych, ale także charakteryzują się wyjątkowym, charakterystycznym smakiem.
Suszone morele = spowolnienie wzrostu komórek białaczkowych – Naukowcy udowodnili, że kwas retinowy z moreli zapobiega niekontrolowanemu wzrostowi komórek białaczkowych.
Suszone morele = dostarczają energii – Suszone morele są skoncentrowanym źródłem energii. Tylko kilka suszonych owoców jest w stanie w bardzo krótkim czasie przywrócić utraconą energię. Amerykańscy kosmonauci zabierali je także ze sobą podczas lotów kosmicznych.
Suszone morele = działają antybakteryjnie – Morele zawierają dużo kwasu salicylowego, który ma działanie antybakteryjne, może niszczyć zarazki w żołądku i jelitach, a także powstrzymywać procesy gnilne.
Suszone morele = pomoc w niezakłóconym śnie – Czy wiesz, że 3-4 suszone morele przed snem mogą zmniejszyć potrzebę oddawania moczu w nocy?
Suszone morele mają niski indeks glikemiczny – Suszone morele mają niski indeks glikemiczny, więc nie zaburzają poziomu cukru we krwi.
Suszone morele = superfood – Morele zawierają kwas salicylowy, dużą zawartość flawonoidu kwercetyny (Q10), który jest znany jako zmiatacz wolnych rodników. Kwas salicylowy ma działanie antybakteryjne.
Suszone morele to czyste bioaktywne saszetki, które mają prawie pięciokrotnie większe działanie niż świeże.