Naleśniki z jabłkami – Chwilka roboty, a jakie są pyszne. Przepis.

To był zwyczajny weekendowy wieczór, zjedliśmy obiad, posprzątałam i usiadłam do czytania książki. Ale naszła mnie ochota na jakąś przekąskę.

Po wędrówce po kuchni zajrzałem do lodówki. Tam zauważyłam butelkę kefiru i wpadłam na pomysł. Zrobiłam ciasto i dodałam do niego jabłka. Chyba zgadłaś, że zamierzam usmażyć naleśniki z jabłkami. Ale jakie są pyszne!

To są naleśniki, które moja przyjaciółka przygotowuje dla swoich dzieci. Danie od dawna stało się tradycją w jej rodzinie. Naleśniki są soczyste i delikatne, o przyjemnym jabłkowym smaku i cynamonowym aromacie. Wszyscy domownicy, łącznie ze zwierzętami, przybiegli do kuchni.

Naleśniki znikały z talerza szybciej, niż przypuszczałam. Czasami można sobie pozwolić na takie słabości. A oto przepis, zapisz go.

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 150 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 0,25 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50-70 ml oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Połącz kefir, jajko, cukier, napoje gazowane i cynamon w głębokiej misce, ubij do uzyskania gładkości.

Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby w cieście nie pozostały grudki.

Jabłko obrać i wydrążyć, zetrzeć na tarce lub drobno posiekać i dodać do pozostałych składników.

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i wyłóż łyżką ciasto, aby uformować naleśniki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

Gotowe naleśniki radzę najpierw położyć na ręcznikach papierowych. Nie potrzebujemy nadmiaru tłuszczu. Następnie podawaj do stołu. Pamiętaj, aby kosztować naleśniki z tłustą śmietaną, miodem lub mlekiem skondensowanym.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!