Po wędrówce po kuchni zajrzałem do lodówki. Tam zauważyłam butelkę kefiru i wpadłam na pomysł. Zrobiłam ciasto i dodałam do niego jabłka. Chyba zgadłaś, że zamierzam usmażyć naleśniki z jabłkami. Ale jakie są pyszne!
To są naleśniki, które moja przyjaciółka przygotowuje dla swoich dzieci. Danie od dawna stało się tradycją w jej rodzinie. Naleśniki są soczyste i delikatne, o przyjemnym jabłkowym smaku i cynamonowym aromacie. Wszyscy domownicy, łącznie ze zwierzętami, przybiegli do kuchni.
Naleśniki znikały z talerza szybciej, niż przypuszczałam. Czasami można sobie pozwolić na takie słabości. A oto przepis, zapisz go.
Połącz kefir, jajko, cukier, napoje gazowane i cynamon w głębokiej misce, ubij do uzyskania gładkości.
Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby w cieście nie pozostały grudki.
Jabłko obrać i wydrążyć, zetrzeć na tarce lub drobno posiekać i dodać do pozostałych składników.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i wyłóż łyżką ciasto, aby uformować naleśniki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Gotowe naleśniki radzę najpierw położyć na ręcznikach papierowych. Nie potrzebujemy nadmiaru tłuszczu. Następnie podawaj do stołu. Pamiętaj, aby kosztować naleśniki z tłustą śmietaną, miodem lub mlekiem skondensowanym.