To prawdziwy eliksir życia dla roślin w ogrodzie, jeden z najlepszych naturalnych nawozów oraz skuteczna ochrona przed szkodnikami. Zainspiruj się tymi wskazówkami, jak przygotować doskonały nawóz dla Twoich sadzonek.
Wywar z łupin cebuli to doskonały nawóz dla ogórków, dyni, cukinii, ziemniaków, marchwi, rzodkiewki, kapusty i pomidorów.
Drzewa i krzewy owocowe również „pokochają” tę odżywczą bombę.
Umieść kilka garści łupin cebuli w emaliowanym garnku, zalej je wodą i ustaw ma kuchence. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i zdejmij z ognia.
Odstaw wywar na kilka dni, a następnie wykorzystaj go do podlewania warzyw (możesz podlewać roślinę nawet bezpośrednio po liściach). Rozcieńcz nawóz z deszczówką, albo ze stałą wodą – na jedno duże wiadro wody użyj ok. 1-1 / 2 litra wywaru.
Do nawożenia kwiatów domowych czy ogrodowych możesz również skorzystać z tego przepisu. Te rozwiązanie to fantastyczne pożywienie dla roślin kwitnących, zapewni Ci piękne kwiaty!
Roztocza, mszyce, a nawet zaraza ziemniaczana są bardzo wrażliwe na zapach skórki cebuli i zawarte w niej substancje. Ekstrakt z łupin jest doskonałym substytutem chemicznych pestycydów.
1 wiadrem ciepłej wody zalej 1 wiadro łupin cebuli i odstaw na 5 dni.
Odcedzony roztwór wymieszaj z mydłem w płynie w proporcji 2 g mydła na 1 litr nawozu. Powstałą mieszaninę rozrób z wodą w stosunku 1 część roztworu na 2 części wody.
Jeśli masz duży problem z mszycami, skorzystaj z tej metody. 200 g skórki cebuli wymieszaj z 10 l ciepłej wody i odstaw na 15 godzin. Odcedź powstały roztwór i użyj nierozcieńczonego – rozpyl go na roślinę za pomocą areozolu.