Pokrój chleb na kromki lub kawałki. Podgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu i podsmaż chleb, aż będzie lekko złocisty. W misce rozbij 5 jaj. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Dodaj 200 g śmietany i dobrze wymieszaj. Pokrój 2 pomidory na plasterki lub kostkę. Posiekaj szczypiorek.
Na patelni z podsmażonym chlebem wlej mieszankę jajek i śmietany. Dodaj pokrojone pomidory i posiekany szczypiorek. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Jeśli chcesz, dodaj teraz swoje ulubione opcjonalne składniki, takie jak parmezan, ser cheddar, koperek, tuńczyk w oleju lub kukurydza konserwowa.
Przykryj patelnię i gotuj jeszcze przez 5 minut, aż ser się rozpuści, a dodatki będą dobrze podgrzane. Odstaw danie na chwilę pod przykryciem, aby smaki się połączyły. Podawaj na ciepło.