Wsypujemy do kubka cukier, a następnie dodajemy do niego cukier waniliowy i dokładnie łączymy. Do osobnej miski wlewamy mleko i olej.
Żółtka mieszamy z solą i odstawiamy na bok. Do białek również dodajemy szczyptę soli, a następnie ubijamy je na niskich obrotach miksera.
Gdy zamienią się w jasną piankę, zwiększamy obroty i stopniowo dodajemy do całości cukier (najlepiej robić to w trzech partiach).
Gdy masa jest zupełnie gładka i cukier całkowicie się rozpuścił, zwiększamy obroty na maksimum i dolewamy żółtka. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy przesianą przez sitko mąkę i ponownie łączymy. Na tym etapie można również wsypać proszek do pieczenia.
Przekładamy odrobinę ciasta do miski z mlekiem i olejem, łączymy, a następnie przelewamy całość do głównej miski z masą.
Po dokładnym wymieszaniu ruchami okrężnymi, gładkie ciasto przelewamy do tortownicy niewielkim strumieniem. Ważne, by tortownica była wyłożona papierem do pieczenia. Do środka wkładamy patyk i rysujemy nim spiralę w sposób zgodny z ruchem wskazówek zegara.
Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika uderzamy formą w stół, pozbywamy się papieru i podajemy.