Pieczeń w folii – Szybki i prosty w wykonaniu przepis, który wykorzystasz nie raz w swojej kuchni

Pieczeń w folii – sposób przygotowania

Ten przepis jest w rzeczywistości wariacją na temat szaszłyka, który niekoniecznie musi być szaszłykiem. Wystarczy pokroić składniki, zawinąć je w folię aluminiową i zostawić do upieczenia w piekarniku.

Składniki

  • karkówka wieprzowa – 600 gr
  • pełnotłusta musztarda – 2 łyżki
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • czosnek – 4 ząbki
  • olej roślinny – 3 łyżki
  • boczek – 70 gr
  • żółta papryka – 1 szt
  • cebula – 3 szt
  • kiełbasa pieprzowa – 300 g
  • ziemniaki – 800 gr
  • mielona słodka papryka – 2 łyżeczki
  • chili – do smaku

Przygotowanie

Mięso wieprzowe pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, dodać dwie łyżki pełnotłustej musztardy i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku. Wciśnij również cztery ząbki czosnku do mieszanki i dodaj trzy łyżki oleju roślinnego. Następnie dokładnie wymieszaj składniki, aby wszystkie kawałki mięsa były całkowicie pokryte marynatą. Następnie przykryj miskę folią i włóż mięso do lodówki na 2 godziny.

Wędzony boczek pokroić w drobną kostkę. Pokrój żółtą paprykę w paski, a cebulę w półpierścienie. Na koniec pokrój w krążki dobrej jakości kiełbasę paprykową i 800 gramów obranych ziemniaków.

Przygotuj dwa duże prostokąty folii, ułóż je jeden na drugim i ułóż na nich połowę cebuli, ziemniaków, kiełbasek, boczku i papryki. Potem znowu ziemniaki i cebula, a na końcu połowa marynowanego mięsa. Całość doprawiamy solą do smaku i posypujemy łyżeczką słodkiego mielonego pieprzu i ewentualnie szczyptą chili. Zawiń wszystko w dwie warstwy folii aluminiowej i upewnij się, że nigdzie się nie rozerwie podczas pakowania. Powtórz tę samą procedurę z drugą połową składników.

Paczki z mięsem i warzywami ułożyć na blasze, wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 60 minut. Następnie otwórz opakowania, włącz wentylator i pozwól mięsu ugotować się na złoty kolor. Po upieczeniu przełożyć każdą paczkę na talerz i podawać z sosem tatarskim.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!