Odkryj przepis na rewelacyjną przekąskę bez mąki z jajkiem, jabłkami i płatkami owsianymi – teraz możesz ją mieć codziennie.

Oto przepis na pyszną owsiankę, którą zarówno dzieci, jak i dorośli pokochają.

To unikalne danie jest pełne błonnika, wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm. Aby przygotować lekki, ale sycący deser, który dostarcza energii, ale nie obciąża organizmu, spróbuj go z owocami, jednym jajkiem i bez mąki.

Poniżej znajdziesz listę składników:

  • 60 g brązowego cukru (3 łyżki) – opcjonalnie bez cukru
  • szczypta soli
  • 100 g rozmrożonych bezpestkowych wiśni
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 160 g dużych płatków owsianych (12 łyżek)
  • 200 ml wrzącej wody (1 szklanka)
  • 1-2 jabłka (200 g)
  • 1 jajko (55 g)
  • 50 g dowolnych orzechów włoskich
  • dodatki (opcjonalnie): wiórki kokosowe, cukier puder, lukier z gorzkiej czekolady

Instrukcja przygotowania jest prosta:

Płatki owsiane zalej wrzącą wodą. Aby napęczniały odstaw na 10 minut.

Obrane jabłka pokrój w kostkę i włóż do miski.

Następnie dodaj do nich cynamon i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj jajko i rozmrożone wiśnie oraz posiekaj orzechy włoskie i dodaj do miski z jabłkami i cynamonem.

W misce wymieszaj wszystkie składniki, włączając w to płatki owsiane, jabłka, wiśnie, jajko, sól i cukier.

Formę o średnicy 18 cm wyłóż papierem, a masłem posmaruj boki. Następnie nałóż warstwę masy i rozprowadź.

Uformowane ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut.

Podawaj posypane cukrem pudrem i udekorowane dodatkami, jeśli chcesz. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!