Poniżej przedstawiamy przepis na szybkie i proste w wykonaniu, lekko solone pomidory. Będą one idealną przystawką oraz dodatkiem do obiadów. Z pewnością zasmakują Twojej rodzinie i znajomym!
Aby pomidory były smaczniejsze, należy przestrzegać kilku zasad. Konieczne jest, aby wybrać małe pomidory o średnicy ok. 5-6 centymetrów. W każdym pomidorze należy zrobić kilka nakłuć cienką wykałaczką w okolicy miejsca wyrastania z łodygi.
Tak przygotowane pomidory umyć i włożyć do słoików. Czosnek obrać i każdy z ząbków przeciąć wzdłuż. Włożyć do słoików razem z kilkoma liśćmi chrzanu, gałązkami kopru i pietruszki. Wsypać kilka ziaren pieprzu. Rozpuścić sól i cukier w zimnej wodzie. Zalać słoiki. Całość mocno zakręcić.
Odstawić na co najmniej jeden dzień w temperaturze pokojowej. Tak przygotowane pomidory mogą być podawane bezpośrednio lub schowane do spiżarni mogą czekać na chłodniejsze dni.