Pulpety z wątróbki i ziemniaków – Prosty przepis, o który każdy mnie pyta. Mój hit na każdym przyjęciu.
Pulpety z wątróbki i ziemniaków – sposób przygotowania
Lubisz wątrobę? Jeśli tak, z pewnością zakochasz się w naszym dzisiejszym przepisie na klopsiki z wątróbki, ale są one trochę inne. Do ich przygotowania używa się również ciasta ziemniaczanego, co nadaje temu daniu zupełnie nowego wymiaru.
Pulpety z wątróbki są bardzo smaczne i aromatyczne, dobrze komponują się z większością ulubionych dodatków oraz świeżymi lub grillowanymi warzywami. Ponadto jest to również bardzo tanie danie, którego przygotowanie prawie nic nie kosztuje. I oczywiście, jak zwykle w przypadku wszystkich naszych przepisów, ten jest oczywiście bardzo łatwy.
Składniki
- wątroba – 300 gr
- ziemniaki – 600 gr
- cebula – 1 szt
- czosnek – 4 ząbki
- bułka tarta – 4 łyżki
- mąka – 6 łyżek
- jajko – 1 szt
- olej roślinny – 4 łyżki
- sól i pieprz – w razie potrzeby
Przygotowanie
Ziemniaki dobrze oczyścić, oskrobać i ugotować w garnku zanurzonym w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odsączamy je z wody, pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, umyć i pokroić w większą kostkę. Ząbki czosnku również obrać.
Dobrze umyj wątrobę i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w większą kostkę, a następnie zmiel razem z cebulą i czosnkiem w maszynce do mięsa. Tak przygotowaną masę wątrobową przełożyć do miski z utartymi ziemniakami.
Dodaj do nich bułkę tartą, rozbij jedno jajko i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aby uzyskać jednolite ciasto. Jeśli mieszanina jest zbyt rzadka, dodaj trochę więcej mąki. Ciasto musi mieć taką konsystencję, aby dało się z niego formować zwarte placki.
Przygotuj talerz, na który wsyp od pięciu do sześciu łyżek zwykłej mąki. Z ciasta wątrobianego uformować małe okrągłe bułeczki, spłaszczyć je i obtoczyć w gładkiej mące.
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i rozgrzej na kuchence. Tak przygotowane bułeczki smażymy na oleju po około 1 minucie z obu stron, następnie zmniejszamy ogień i smażymy powoli pod przykryciem jeszcze przez 7-9 minut, aby ładnie zarumieniły się również od środka.
Zdejmij smażone kotleciki ziemniaczane z patelni i rozłóż je na talerzu wyłożonym warstwą ręczników papierowych lub serwetek, które wchłoną nadmiar tłuszczu po smażeniu. Podawaj równomiernie na talerzu z kleksem śmietany i świeżymi lub grillowanymi warzywami lub puree ziemniaczanym lub gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.