Pulpety ziemniaczane z marchewką, cebulą i serem – Przekonaj się, jakie są smaczne.

Pulpety ziemniaczane z marchewką, cebulą i serem – sposób przygotowania

Gotowane ziemniaki i kilka innych składników można wykorzystać do przygotowania doskonałych i obfitych klopsików. Możesz również wykorzystać resztki ziemniaków z obiadu.

Składniki

  • ziemniaki – 4 szt
  • woda – w razie potrzeby
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • cebula – 2 szt
  • marchewka – 1 szt
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej – w razie potrzeby
  • twardy ser – do smaku
  • pietruszka – do smaku
  • bułka tarta – 4 łyżki

Przygotowanie

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Czosnek pokroić w kostkę, cebulę posiekać, a marchew zetrzeć na grubej tarce. Wszystko smażymy na patelni z odrobiną oleju, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy przez 7 do 10 minut.

Ziemniaki rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać smażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, tarty ser do smaku, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Następnie z ciasta formujemy klopsiki i smażymy je z obu stron na patelni z odrobiną oleju na złoty kolor.

error: Treść zabezpieczona !!