Obierz 5 ziemniaków i pokrój je na kawałki. Umieść ziemniaki w garnku z wodą i gotuj przez 15 minut, aż będą prawie miękkie. Odcedź ziemniaki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zetrzyj ostudzone ziemniaki na tarce. Ziemniaki nie są w pełni ugotowane, dzięki czemu zachowują swój kształt podczas tarcia.
Posiekaj pół pęczka pietruszki i dodaj do startych ziemniaków. Dopraw solą, proszkiem z papryki i czarnym pieprzem do smaku. Dodaj 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Z masy ziemniaczanej formuj paluszki ziemniaczane. Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni.
Smaż paluszki ziemniaczane na złoty kolor z każdej strony. Zetrzyj 1 ogórek. Posiekaj lub zetrzyj 3 ząbki czosnku. W misce wymieszaj starty ogórek, czosnek, sól i 3 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany. Paluszki ziemniaczane podawaj z przygotowanym sosem jogurtowo-czosnkowym.